Svijet

Poruke pred početak Samita lidera EU: Želimo konstruktivan odnos s Turskom

Poruke pred početak Samita lidera EU: Želimo konstruktivan odnos s Turskom
Foto: Anadolija | Poruke pred početak Samita lidera EU: Želimo konstruktivan odnos s Turskom

BRISEL - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako Evropska unija (EU) ima snažan interes za razvijanje konstruktivnog odnosa s Turskom.

Merkel je prije početka Samita lidera EU u Briselu u izjavi za medije govorila o složenostima odnosa EU i Turske.

"Uprkos svim poteškoćama, postoji velik interes za razvijanje konstruktivnog odnosa EU i Turske. Mi smo partneri u NATO. Kada je riječ kontroli migracija, zavisimo jedni o drugima", kazala je Merkel.

Istakla je da napetost u istočnom Mediteranu i Egejskom moru treba biti riješena, te poručila kako tu diplomacija igra veoma važnu ulogu.

Fon der Lajen: Želimo konstruktivan odnos

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je kako će na Samitu biti govora o međunarodnima odnosima, uključujući odnose s Turskom, posebno s Kinom, te kako će lideri pokazati solidarnost s Grčkom i čelnicima Južnog Kipra.

"Dvije su mogućnosti u odnosima Turske i EU. Ili će napetost eskalirati, što mi ne želimo, ili će napetost biti smanjena i mi ćemo krenuti prema konstruktivnom odnosu. Mi želimo ovo drugo. Lideri imaju mogućnost izbora. Mi (s Turskom) kako bismo smanjili napetost, želimo formiranje pozitivne agende. O tome će se danas razgovarati", navela je Fon der Lajen.

Mišel: Želimo stabilnost na Istočnom Mediteranu

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel ukazao je na činjenicu da će se čelnici država članica EU na sastanku fokusirati na međunarodna pitanja.

"Na dnevnom redu sastanka biće posebno stanje u odnosima s Turskom i stanje na Istočnom Mediteranu. Želimo veću stabilnost na Istočnom Mediteranu. Istovremeno želimo pokazati da smo u potpunoj solidarnosti s Grčkom i Južnim Kiprom. Odnosi su nam važni. Na stolu postoje različite mogućnosti", poručio je Mišel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije