Svijet

Poskupjeli obroci u kantini EP, zaposleni negoduju

Poskupjeli obroci u kantini EP, zaposleni negoduju
Foto: N.N. | Poskupjeli obroci u kantini EP, zaposleni negoduju

BRISEL - Nenajavljeno povećanje cijena obroka u kantini Evropskog parlamenta do 25 odsto, i to u vrijeme dok traju godišnji odmori, "razbjesnelo" je zaposlene u ovoj evropskoj instituciji, piše Politiko.

Za porciju pomfrita koju su plaćali 2 evra, navode zaposleni, sada moraju da izdvoje 2,50 evra, dok je cijena supe od luka skočila sa 80 centi na 1 evro.

Kao razlog za povećanje cijena navodi se belgijski porez na dodatu vrijednost koji ranije nije bio naplaćivan, kao i poskupljenja od 5. avgusta zbog novih ugovora s privatnim dobavljačima.

"Jedno je supa, ali su salate, čak i kafa, mnogo skuplji sada", kaže jedan od zaposlenih iz Poljske.

Ono sto "dodaje so na ranu", piše Politiko, jesu primetno niže cene u kantinama u Evropskoj komisiji i Savjetu - institutucijama koje mnogi u Parlamentu smatraju nepotrebno favorizovanim u medijima i javnosti.

Tako je u četvrtak supa od pasulja u Komisiji koštala samo 63 centi, dok je u Parlamentu organska supa minestrone bila u ponudi za 1,30 evra.

Ističe se i "skupa" salata od 1,30 evra za 100 grama u Parlamentu, u poređenju sa 82 centa za istu gramažu u Komisiji.

Skuplji su i vegetarijanski obroci, pa je tako čili bez mesa za "parlamentarce" 7,50 evra, dok je za zaposlene u Komisiji samo 4,95 evra.

Za dezert u kantini Parlamenta treba izdvojiti 4,70 evra za čizkejk, dok se kolači i pita u Komisiji mogu dobti za samo 2,74 evra.

U Evropskom savjetu, gdje se lideri država EU okupljaju tokom samita, restorani su sada zatvoreni, ali Politiko navodi da su cene hrane i tamo niže nego u Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije