Svijet

Poslanici traže istragu o "Pandora papirima", pominje se i Đukanović

Poslanici traže istragu o "Pandora papirima", pominje se i Đukanović
Foto: icij.org | Poslanici traže istragu o "Pandora papirima", pominje se i Đukanović

STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta pripremili su nacrt rezolucije u kojem se vlasti članica EU pozivaju da sprovedu detaljnu istragu o "Pandora papirima", a među umiješanim političarima pominje se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

U nacrtu rezolucije navodi se da Parlament žali zbog činjenice da se na spisku nalazi veliki broj političara, uključujući i donosioce odluka na nivou EU.

Parlament navodi da posebno žali zbog činjenice da se na spisku političara povezanih sa ofšor kompanijama pominju članovi Evropskog savjeta kao što su premijer Češke Andrej Babiš i predsjednik Kipra Nikos Anastasijades, kao i holandski ministar finansija Vopke Hoekstra, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i bivši evropski komesar i malteški ministar Džon Dali.

Nacrt rezolucije biće sutra poslat Evropskom parlamentu, a poslanici namjeravaju da od uključenih institucija EU zatraže da predstave Parlamentu rezultate istrage, objavio je kiparski list "Sajprus mejl".

Novinarsko istraživanje nazvano "Pandorini papiri" otkrilo je početkom oktobra da je više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano sa kompanijama koje koriste poreske oaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije