Svijet

Poslije veleizdaje Porošenko osumnjičen i za korupciju

Poslije veleizdaje Porošenko osumnjičen i za korupciju
Foto: Arhivska fotografija | Posle veleizdaje Porošenko osumnjičen i za korupciju

KIJEV - Antikorupcijsko tužilaštvo Ukrajine saopštilo je da je pokrenulo istragu o zakonitosti dejstava bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka prilikom raspodjeljivanja dužnosti u preduzeću "Centrenergo".

Krivični postupak je otvoren protiv još niza visokih službenika zbog prekoračenja službenih ovlašćenja.

„Donijeta je odluka i informacije su unijete u Jedinstevni registar krivičnih istraga", navela je Specijalno antikorupcijsko tužilaštvo na Fejsbuku.

Precizirano je da se slučaj tiče imenovanja službenika u jednoj od vodećih kompanija za proizvodnju električne energije u Ukrajini — "Centrenergo".

„Rukovodioci i članovi nadzornog savjeta 'Centrenerga' zajedno s rukovodiocima Fondacije društvene imovine Ukrajine i rukovodiocima organa državne vlasti, koristeći službena ovlašćenja i status, raspodeijlili su ključne dužnosti u organima uprave i nadzornog savjeta 'Centrenerga' sa ciljem da preotmu sredstva kompanije — kontrolni paket akcija koji pripada državi.

Prema navodima tužilaštva, zajednička dejstva grupe lica koordinisali su narodni poslanik Igor Kononenko i bivši predsjednik Petro Porošenko.

Ranije je protiv Porošenka krivični postupak otvorila Državna istražna kancelarija zbog događaja u Kerčkom moreuzu.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije