Svijet

Poslije hitnog sastanka brazilskim ambasadorima zabranjen odmor

Poslije hitnog sastanka brazilskim ambasadorima zabranjen odmor
Foto: N.N. | Poslije hitnog sastanka brazilskim ambasadorima zabranjen odmor

BRAZILIJA - Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova naredilo je ambasadorima te zemlje u Evropi i drugim članicama G7 da ne idu na odmor u naredne dvije nedjelje.

Naređenje je došlo kako bi se uskladio diplomatski odgovor na zabrinutost svijeta zbog požara u Amazoniji, javlja Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Prema njihovim riječima, šef brazilske diplomatije Ernesto Araužo donio je odluku da se ambasadorima u određenim zemljama suspenduje odmor nakon što se u nedjelju uveče hitno sastao sa predsjednikom Žairom Bolsonarom.

Izvori, za koje Rojters navodi da su upoznati s materijom, dodaju da su pojedini ambasadori već bili na odmoru i da su morali da se vrate na radna mjesta.

Ambasadama Brazila je rečeno i da na svojim profilima na društvenim medijima objave informacije da svake godine ima šumskih požara u Amazoniji i da aktuelni požari nisu van kontrole.

Prethodno su Francuska i Irska zaprijetile da će zbog požara blokirati trgovinski sporazum EU i zemalja Merkosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj), o kojem se pregovaralo 20 godina. Francuski predsjednik Emanuel Makron ranije je objavio da su se članice G7 saglasile da izdvoje 20 miliona dolara za borbu protiv požara u Amazoniji.

Makron je optužio Bolsonara za požare u Amazoniji i ponovio da laže u vezi promjene njegove politike prema klimatskim promjenama i krčenju šume. Bolsonaro je potom rekao da su Makronovi "smiješni i nepotrebni napadi na Amazoniju" neprihvatljivi i optužio ga da tretira region "kao da smo kolonija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije