Svijet

Postignut dogovor o Brexitu

Postignut dogovor o Brexitu
Foto: Ilustracija | Potignut dogovor o Brexitu

BRISEL - Postignut je dogovor o Brextu, objavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Da je postignut dogovor potrvdio je i britanski premijer Boris Džonson. 

"Imamo odličan novi sporazum", poručio je on putem Twittera.

Dvije strane radile su na tekstu sporazuma, ali nam je i dalje neophodna potvrda parlamenta Velike Britanije ali i EU parlamenta, dodao je Džonson.

The Wall Street Journal je napisao da se ipak radi o "grubom nacrtu" sporazuma o "razvodu" Velike Britanije i EU kao i da je pred pregovaračima veliki posao oko detaljnijih usaglašavanja i prolaska korz parlamente.

 

 

 

 

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin, izjavio je da je Džonson postigao lošiji sporazum za Brexit nego što je to učinila bivši premijer Tereza Mej, koji je većina odbacila u Parlamentu.

Neimenovani izvor iz Laburističke partije izjavio je da će laburisti vjerovatno glasati za održavanje drugog referenduma ukoliko je takav prijedlog dodat u bilo koji sporazum koji predlaže Džonson.

Vlada Velike Britanije namjerava da pozove poslanike na posebnu sjednicu Predstavničkog doma u subotu, 19. oktobra, u nadi da će odobriti novi sporazum koji je danas postignut sa EU.

"Izdajnički sporazum neće ujediniti zemlju i trebalo bi ga odbaciti. Najbolji način da se sredi proces Brexita jeste da se ljudima da mogućnost da donesu konačnu odluku na javnom glasanju", istakao je Korbin.

Da je vijest o postizanju sporazuma Londona i Brisela o Brexitu ohrabrujuća, izjavio je premijer Holandije Mark Rute.

On je po dolasku na dvodnevni samit EU u Briselu rekao da evropski lideri treba da pregledaju detalje sporazuma, ali da je samo postizanje dogovora "veoma ohrabrujuće".

Premijer Finske Anti Rine istakao je da je sada na potezu Parlament Velike Britanije i da se nada da će ovaj put sporazum biti prihvaćen.

Lider finske vlade napomenuo je da i dalje postoje sumnje, prije svega u britanskom parlamentu.

Lideri EU razgovaraće danas i sutra o Brexitu, ali i drugim važnim temama, uključujući izvaziju turske vojske na sjeverni dio Sirije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije