Svijet

Postignut dogovor šest velikih sila i Irana

Postignut dogovor šest velikih sila i Irana
Postignut dogovor šest velikih sila i Irana

Šest velikih sila i Iran usaglasile nacrt dogovora o nuklearnom programu te zemlje nakon maratonskih pregovora u Švajcarskoj.

Iran, SAD i Njemačka povrdile su da su, nakon osam dana pregovora u Laussanni, došli do rješenja.

Kompletan sporazum trebao bi biti napisan do 30. juna, a ovim dogovorom sankcije koje su nametnute Iranu trebale bi biti podignute što će biti znatno olakšanje za ekonomiju te zemlje.

Pregovori između takozvanih P5+1 i Irana, odnosno SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije plus Njemačke i Irana trebali su biti završeni 31. marta, no produženi su jer rješenje nije pronađeno na vrijeme, piše BBC.

Ministar vanjskih poslova Irna Javad Zarif na Twitteru je napisao da je rješenje pronađeno, te da je spreman odmah spreman početi praviti sporazum.

„Veliki dan. Nazad na posao do potpisivanja konačnog sporazuma“, napisao je državni sekretar SAD-a John Kerry, a prenosi Avaz.

Iranski predsjednik Hassan Rohani rekao je su pronađena rješenja o "ključnim parametrima" nuklearnog pitanja teherana.

“Rješenja o ključnim parametrima nuklearnog pitanja Irana su pronađena. Pisanje (konačnog sporazuma) treba početi odmah da bi bio okončan do 30. juna“, napisao je Rohani u poruci na svom Tweeteru, malo prije konferencije za novinare Irana i velikih sila u Lozani.

Jedini koji nije zadovoljan postignutim sporazumom je premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

„Svaki dogovor mora značajno umanjiti nuklearni kapacitet Irana i zaustaviti teror i agresiju te zemlje“, napisao je Netanyahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije