Svijet

Potencijalni nasljednik Angele Merkel imenovao predizborni tim

Potencijalni nasljednik Angele Merkel imenovao predizborni tim
Foto: Fena | Potencijalni nasljednik Angele Merkel imenovao predizborni tim

BERLIN - Armin Lašet, koji se nada da će naslijediti Angelu Merkel na poziciji njemačkog kancelara nakon izbora u ovom mjesecu, imenovao je tim poslanika iz svoje stranke koji bi mu pomogao u završnim fazama njegove predizborne kampanje.

Glasači bi trebali izabrati nasljednika Merkel, koja odstupa s pozicije, nakon 16 godina na vlasti, 26. septembra.

Uprkos snažnom početku kampanje stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra, kojoj pripadaju i Merkel i Lašet, podrška stranci opala je u posljednjim sedmicama, stavljajući pod pritisak gafovima sklonog Lašeta.

On je danas predstavio tim za koji se nada da će mu pomoći u podizanju rejtinga tokom naredne tri sedmice, čiji je ključni član bivši parlamentarni čelnik CDU Fridrih Merc.

Tim takođe uključuje ministar obrazovanja savezne države Šlezvig-Holštajn, Karin Prien, ministra obrazovanja Saksonije, Barbaru Klepš, potpedresjednicu CDU Silviju Breher, zamjenika čelnika parlamentarne grupe CDU/CSU Andreasa Junga i kandidata za Bundestag i muzičkog menadžera Džo Čilaoa.

Lašet se bori s padom popularnosti dok nedavne ankete javnosti pokazuju da je podrška Socijaldemokratima veća od one za CDU/CSU, po prvi put u 15 godina.

Posljednja anketa pokazuje podršku bloku desnog centra od 22 odsto glasača, dok Socijaldemokrati (SPD) vode sa 25 odsto glasova podrške.

Podržka Zelenim, koji su takođe zabilježili snažan početak kampanje, također je opala na 17 odsto, pokazala je anketa zavoda Politbarometer, prenosi dpa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije