Svijet

Potencijalno nasilje poslije izbora u SAD, neke države se spremaju

Potencijalno nasilje poslije izbora u SAD, neke države se spremaju
Foto: Tanjug/AP | Potencijalno nasilje poslije izbora u SAD, neke države se spremaju

VAŠINGTON - Nadležni za obezbjeđivanje predsjedničkih izbora u Americi 3. novembra ovih dana preduzimaju i dodatne mjere, jer su poslije izbora mogući ne samo sajber napadi, već i nasilje.

Upozorenja stižu od zvaničnika saveznih država koji tvrde da bi strana kampanja širenja dezinformacija mogla da uzrokuje niz problema, od manjih do ozbiljnijih nemira, piše Glas Amerike.

"Rezultati izbora, brojanje glasova i ponovno brojanje može da uzrokuje proteste, a ponegdje i pokušaje da se zauzmu biračka mjesta", rekli su u Odjeljenju za unutrašnju bezbjednost u Nju Džerziju.

Kako se ocjenjuje, građanski nemiri bi mogli da rezultiraju u neredima, nasilju i žrtvama, a u kombinaciji s izbornom nesigurnošću, mogli bi da uzrokuju sukobe različitih grupa demonstranata koji osporavaju rezultate izbora.

Takva upozorenja se ne uzimaju olako, s obzirom na to da je FBI otkrio da grupa muškaraca pravi plan otmice guvernerke Mičigena Grečen Vitmer.

Zvaničnici u Mičigenu kažu da će preduzeti dodatne mjere opreza u narednim danima, pred izbore.

Planirano je i kidnapovanje demokratskog guvernera Virdžinije Ralfa Nortama.

Takođe, pojavio se snimak protesta održanog krajem septembra, ispred glasačkog mjesta u predgrađu Vašingtona, Ferfaksu u Virdžiniji.

Snimak prikazuje pristalice Donalda Trampa kako se približavaju biračkom mjestu sa zastavama i transparentima za reizbor Trampa.

Policijski izvještaji su pokazali da Trampove pristalice nisu blokirale prilaz biračkom mjestu, ali su građani rekli policiji da su se osjećali zastrašeno.

Zvaničnici zaduženi za izbore brinu da ovi neće proći mirno. "To je nešto oko čega brinemo", rekao je Majkl Mur, zadužen za bezbjednost informacija u okrugu Marikopa u Arizoni.

Policija u Ferfaksu se nije oglasila u vezi s incidentom, ali je rekla da sarađuje s policijom u Vašingtonu koja planira da pojača patrole oko glasačkih mjesta na dan izbora.

Ipak, nije riječ samo o danu izbora 3. novembru. Zvaničnici u Nju Džerziju upozoravaju da se šanse da nešto krene naopako povećavaju kako se bude prolongiralo proglašenje konačnih rezultata.

U jednom takvom scenariju, prema kojem bi se na rezutate čekalo mjesecima, bezbjednosna procjena kaže da bi neke države mogle da budu destinacija za "različite grupe koje žele nasilne proteste, koji mogu da rezultiraju ozbiljnim i smrtonosnim sukobima demonstranata i intervencijom policije".

Zvaničnici poručuju da neće biti nespremni, ali se postavlja pitanje da li su državni i lokalni, pa i federalni zvaničnici dobro promislili o potencijalnom nasilju oko izbora.

Proteklih godina, fokus je bio na virtuelnim prijetnjama i stranom uticaju, a ovoga puta se ne govori mnogo javno o potencijalnom nasilju.

"Teško je reći", rekao je direktor FBI Kristofer Vrej. "U toku je širenje nemira i sukoba po zemlji, a to može da dovede do nasilja i kriminalne aktivnosti", rekao je Vrej komentarišući proteste u određenim gradovima u SAD.

Zvaničnik FBI je rekao za Glas Amerike da će pripreme za izbore uzeti u obzir trenutnu situaciju u zemlji i da su "ekstenzivne".

Uz bezbjednosne pripreme, zvaničnici kažu da je važno i javnost pravovremeno obavijestiti o rezultatima, koji će sigurno kasniti zbog glasova pristiglih poštom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije