Svijet

Potonuo brod sa više desetina migranata u Egejskom moru

Potonuo brod sa više desetina migranata u Egejskom moru
Foto: Pexels/Ilustracija | Potonuo brod sa više desetina migranata u Egejskom moru

ATINA - Grčke vlasti pokrenule su veliku operaciju potrage i spasavanja istočno od ostrva Karpatos u Egejskom moru, nakon što je tokom noći tamo potonuo čamac sa više desetina migranata, prenosi AP.

Obalska straža saopštila je danas da je 29 migranata, svi muškarci, spaseno iz mora 61 kilometar jugoistočno od Karpatosa, ostrva između Rodosa i Krita, prenosi AP.

Utvrđeno je da je riječ o državljanima Avganistana, Iraka i Irana, a oni su vlastima prenijeli da je na plovilu bilo oko 60 do 80 ljudi kada je potonuo, saopštila je obalska straža.

Oni koji su spašeni naveli su da su krenuli iz oblasti Antalije, na južnoj turskoj obali i da su plovili ka Italiji, kada je tokom noći došlo do brodoloma.

Dva patrolna čamca obalske straže, brod grčke mornarice, helikopter vazdušnih snaga i najmanje tri broda koji plove u blizini, učestvuju u akciji potrage i spasavanja, saopštila je obalska straža.

Najčešći morski put za migrante sa Bliskog istoka, Azije i Afrike je od Turske do obližnjih grčkih ostrva, ali zbog grčkih vlasti koje povećavaju patrole u Egejskom moru i izvještaja da Turska po kratkom postupku deportuje ljude ne dozvoljavajući im da podnesu zahtjev za azil, mnogi sada zaobilaze ovu rutu i pokušavaju da krenu dužim, opasnijim putem direktno do Italije, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije