Svijet

Potresan apel doktora iz Gaze, 55 beba bi moglo umrijeti

Potresan apel doktora iz Gaze, 55 beba bi moglo umrijeti
Foto: Screenshot | Potresan apel doktora iz Gaze, 55 beba bi moglo umrijeti

GAZA - Odjel za intenzivnu njegu novorođenčadi u bolnici Al-Shifa u Gazi na rubu je prave katastrofe, otkrio je šef odjela, dr Naser Bulbul. Nedostaje osnovnih lijekova, a gorivo bi joj moglo nestati u sljedećih 48 sati što bi uzrokovalo prekid struje.

Na odjelu radi tek deset respiratora.

"Pozivamo sve da pošalju potrebne medicinske potrepštine za ovaj kritični odjel ili se u protivnom suočavamo s velikom katastrofom. Ako nestane struje, na odjelu gdje je 55 beba, izgubićemo sve one koji trebaju struju u roku od pet minuta", rekao je on.

Dio ljekara je bio prisiljen premjestiti se i raditi u drugim bolnicama u južnim područjima Gaze, zbog izraelskih udara i blokiranih cesta, piše Reuters.

"Ljekari ne liječe samo novorođenčad, već svu djecu kojima je potrebna medicinska briga. Čak 60.000 ljudi su se sklonili u bolnicu", otkrio je dr Bulbul, prenosi 24sata.hr.

Bolnici je ponestalo zavoja za previjanje rana, kao i igala i šipki za fiksiranje prijeloma, kaže dr Ghassan Abu Sittah.

"Sistem se i dalje raspada. Imamo sve više ranjenika", kaže.

"Bez struje ova bolnica je samo masovna grobnica", kaže on. 

Bolničko osoblje radi u smjenama od 16 do 18 sati, dodao je. 

Bolnice diljem Gaze očajnički traže zalihe, a uprkos prvih 20 kamiona pomoći koji su ušli iz Egipta u subotu, gorivo nije ušlo u Gazu od početka sukoba. Ne zna se je li uspjelo ući u drugoj turi kamiona koja je ušla u Gazu sinoć, navodi Index.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije