Svijet

Povlačenje SAD iz Avganistana uticaće na migracije ka Evropi

Povlačenje SAD iz Avganistana uticaće na migracije ka Evropi
Foto: Anadolija | Povlačenje SAD iz Avganistana uticaće na migracije ka Evropi

BEČ, BANJALUKA - Povlačenje američkih trupa iz Avganistana i jačanje sankcija protiv Irana dovešće do privremenog pojačanog nivoa priliva migranata u jugoistočnu Evropu, navedeno je u najnovijem izvještaju Savezne kancelarije za borbu protiv organizovanog kriminala Austrije.

"SAD su ispregovarale s talibanima sporazum o djelimičnom povlačenju američkih snaga iz Avganistana, što će privremeno povećati migracioni pritisak na Evropu. Nakon nekog vremena će se migracioni pritisak usljed socijale i ekonomske situacije stabilizovati na normalnom, ali povišenom nivou", naglašeno je u ovom izvještaju.

Austrijanci su, takođe, uočili direktnu vezu između sankcija koje SAD nameću Iranu, što će, kako oni predviđaju, takođe imati negativan efekat na migracione tokove prema Evropi.

"Ove sankcije će se postepeno sve više odražavati na Tursku zato što u Iranu žive milioni avganistanskih državljana koji će usljed sankcija izgubiti sredstva za život i počeće migrirati ka Evropi", naglašavaju austrijski stručnjaci.

Austrijanci, osim Avganistana i Irana, kao kritičnu tačku vide i Libiju, ali taj dio migracionog pritiska se neće značajnije odraziti na zapadni Balkan. Što se tiče Libije, jedini način da se smanje migracioni tokovi, kako ističu u izvještaju, je podrška demokratizaciji zemlje i uspostavljanje demokratski izabrane vlasti.

Kada se radi o zapadnom Balkanu, najviše se krijumčare migranti iz Sirije, Avganistana, Iraka i Pakistana, a ruta se proteže na nekoliko hiljada kilometara od Pakistana i Avganistana preko Irana, Turske ka zapadnom Balkanu, s konačnim ciljem u zapadnom i sjevernom dijelu Evrope.

Na pres-konferenciji na kojoj je izvještaj predstavljen pohvaljena je saradnja sa zemljama zapadnog Balkana, za koju je ocijenjeno da je u 2019. godini dovela do pozitivnih rezultata u povećanom broju uhapšenih krijumčara ljudi.

Naglašeno je da su krijumčari mahom muškarci između 21 i 40 godina, i državljani su Sirije, Austrije, Turske, Srbije i Avganistana.

"Od 2015. godine primijećeno je da se ljudi najčešće krijumčare u kamionima i pokretnim hladnjačama, što ih dovodi u ekstremnu opasnost", naglašeno je.

Zanimljivo je, takođe, jedno zapažanje koje nije detaljnije objašnjeno, a istaknuto je da krijumčari, uprkos strogim mjerama protiv korone na granicama, svoje kriminalne aktivnosti obavljaju nesmetano.

Krijumčari na zapadnobalkanskoj ruti, kako je dalje naglašeno, najčešće prebacuju ljude na granice ka Italiji i Mađarskoj, što je zanimljiva opservacija imajući u vidu da je Vlada Mađarske uvela rigorozne mjere zaštite granice, koje, ako su ovi podaci tačni, ne daju puni rezultat.

Karl Neamer, austrijski ministar unutrašnjih poslova, najavio je da će u narednom periodu biti u regionu angažovani posebni uređaji i tehnika za nadzor granice i otkrivanje ilegalnih migranata, a jedna od mjera predviđa obimnije korištenje dronova.

Što se tiče brojeva, prema austrijskoj evidenciji korona je u ovoj godini uticala na njihovo smanjenje, međutim ocijenjeno je da se radi o promjeni kratkog daha. Prošle godine su austrijski organi otkrili 2.469 migranata, što je umanjenje od 13 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije