Svijet

Požar progutao 200 godina star Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru

Požar progutao 200 godina star Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru
Foto: Tanjug/AP | Požar progutao 200 godina star Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru

RIO DE ŽANEIRO - Ogroman požar progutao je u noći između nedjelje i ponedjeljka 200 godina star Nacionalni muzej Rio de Žaneira, cijenjenu ustanovu koja je čuvala eksponate egipatske, starogrčke i rimske umjetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu.

Portparol Vatrogasne službe Rija Roberto Robadej izjavio je da je požar izbio u nedjelju naveče u 19.30 dok je muzej bio zatvoren.

On je naveo da je intervencija vatrogasaca započela sporije nego što je trebalo zato što dva hidranta koja su bila najbliže muzeju nisu bila u funkciji, pa su kamioni upućeni do obližnjeg jezera kako bi odatle donijeli vodu.

Robadej je dodao da su i pored toga vatrogasci uspjeli da spasu neke od muzejskih eksponata.

"Uspjeli smo da, uz pomoć zaposlenih u muzeju, iznesemo dosta stvari", rekao je Robadej. Navodi se da je 80 vatrogasaca do ponoći uspjelo da "skoro potpuno stavi pod kontrolu" vatrene plamenove koji su se pružali ka noćnom nebu, iako je požar nastavio da gori manjim intenzitetom.

Vatrogasci su vodili bitku s vremenom kako bi spasili vrijedne muzejske predmete, a iz muzeja je saopšteno da nijedna osoba nije povrijeđena.

Tamošnji mediji prenose da zasad nije poznato šta je bio uzrok požara. Predsjednik Brazila Mišel Temer izjavio je da je to bio "tužan dan za sve Brazilce".

"Dvije stotine godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno", naveo je Temer u saopštenju.

Snimci iz vazduha televizije pokazuju impozantnu zgradu, površine od 13.000 kvadratnih metara, kako je satima "guta" plamen. Iako su vatrogasci brzo stigli, požar se proširio na stotine sala muzeja uništavajući sve na svom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije