Svijet

Požari u regionu najveći u posljednjoj deceniji

Požari u regionu najveći u posljednjoj deceniji
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Požari u regionu ove godine najveći u posljednjoj deceniji
Tanjug

U zemljama Balkanskog regiona sezona požara traje već nedjeljama, a kombinacija ekstremnih vrućina i suše ove godine izazvala je najveće požare u posljednjih deset godina, pri čemu su najviše pogođene Grčka, Turska, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Prošle nedjelje u Grčkoj je zabilježeno više od 500 požara, evakuisano desetine sela i hiljade ljudi, a u međuvremenu sjever Turske su danas pogodile poplave, dok na jugoistoku zemlje gore najveći požari u istoriji Turske.

Prema podacima Evropskog informativnog sistema o šumskim požarima, u Grčkoj je za 10 dana spaljeno skoro 57.000 hektara.

Prosječno je u Grčkoj u periodu između 2008. i 2020. godišnje spaljeno 1.700 hektara, piše Gardijan.

 

 

Prema podacima turske vlade od prošle nedjelje zabilježeno je 150 požara širom zemlje, a u gašenju je učestvovalo preko 5.000 vatrogasaca. Prema zvaničnim podacima u Turskoj je do sada izgorjelo 95.000 hektara, dok je prošle godine u ovo vrijeme u požarima izgorjelo 13.500 hektara, piše Dojče vele.

Evropska komisija šalje avione, helikoptere i vatrogasne ekipe u Grčku, Tursku, Albaniju i Makedoniju, kako bi pomogla u gašenju požara.

U nekim dijelovima Makedonije uvedeno je vanredno stanje zbog požara a od 4. avgusta na snazi je kompletna zabrana kretanja po šumskim predjelima u čitavoj državi.

Prema podacima Centra za upravljanje kriznim situacijama Sjeverne Makedonije u pomaganju gašenja požara učestvuju i bugarski vatrogasci. Makedonska policija je uhapsila više osoba osumnjičenih za podmetanje požara, od kojih je jedan državljanin Albanije.

Prvi potpresjednik vlade Sjeverne Makedonije Artan Grubi rekao je da su požari u Makedoniji u 80 odsto slučajeva izazvani ljudskim faktorom, kako prenose mediji.

U Albaniji je danas ministar odbrane Niko Peleši saopštio da je požar u gradu Karaburun uspješno ugašen nakon dvije nedjelje.

Situacija je još kritična u dijelovima Albanije, uglavnom zbog oblasti koje su teško pristupačne vatrogascima.

Albaniji u gašenju požara pomažu Evropska unija i Priština a za sada šteta još uvijek nije procijenjena, prenosi portal Egzit.

Požari su pogodili i Bosnu i Hercegovinu gdje su juče izbili u Mostaru, Čitluku i Konjicu, ali su lokalizovani.

Nikšićki vatrogasci su pored požara koji gore od ranije gasili i nove koji su se ponovo razbuktali zbog visoke temperature na više lokacija u Crnoj Gori.

U svijetu je ove godine registrovan povećan broj požara od kojih su neki u pojedinim zemljama, kao što je to slučaj sa Grčkom i Turskom, nanijeli ogromne štete i doveli do gubitka života.

Naučnici upozoravaju da će to biti slučaj i ubuduće pošto porast temperature na globalnom nivou izazvane emisijama štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte povećava rizik od požara širom planete, navodi Gardijan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije