Svijet

Poznato zašto je pao avion u Nepalu (FOTO)

Poznato zašto je pao avion u Nepalu (FOTO)
Foto: Tanjug/AP | Poznato zašto je pao avion u Nepalu

NEPAL - Novi aerodrom u Nepalu, odredište aviona koji se srušio prošlog vikenda, kada su u ovoj u stravičnoj nesreći poginula 72 putnika i člana posade, nije imao ispravan sistem za slijetanje.

Sistem za slijetanje na aerodromu neće biti ispravan do 26. februara, 56 dana nakon što je aerodrom otvo-ren 1. januara, rekao je Jaganat Nirula iz nepalske Uprave za civilno vazduhoplovstvo.

Sistem za instrumentalno slijetanje je posebno koristan kada se piloti muče sa vidljivošću, iako su uslovi u nedjelju bili dobri, sa slabim vjetrom, vedrim nebom i temperaturama znatno iznad nule.

Svih 72 putnika koji su putovali avionom "Yeti Airli-nesa" poginuli su kada je letjelica pala u klisuru dok se približavala međunarodnom aerodromu Pokhara, na-kon što je letjela iz glavnog grada Katmandua.

Mjesto nesreće, na visini od oko 820 metara, udaljeno je samo oko 1,5 kilometara od piste.

"Yeti Airlines" je saopštio da će snimač glasa u pilot-skoj kabini aviona biti analiziran lokalno, dok će snimač podataka o letu biti poslat u Francusku.

Iako je uzrok nesreće i dalje nejasan, avijacijski stručnjaci rekli su da se čini da vidio-snimak pada avi-ona pokazuje da je motor aviona imao zastoj.

Pilot Amit Sing, osnivač indijske fondacije "Safety Matters", rekao je da bi nedostatak sistema za instrumentalno slijetanje ili navigacijskih pomagala mogao biti "uzrok" nesreće i ukazao na "ozloglašeno lošu kul-turu sigurnosti letenja u Nepalu".

"Letenje u Nepalu postaje izazov ako nemate naviga-cijska pomagala i dodatno opterećuje pilota kad god ima problema tokom leta. Nedostatak sistema za instrumentalno slijetanje samo potvrđuje da nepalska kultura vazdušne bezbjednosti nije adekvatna", kazao je Sing, prenio je "Sky News".

Prema podacima "Safety Mattersa", dogodile su se 42 fatalne avionske nesreće u planinskom Nepalu od 1946. godine, a ova je najteža u zadnjih 30 godina.

Nepalskim avio-prevoznicima zabranjeno je letenje u Evropsku uniju od 2013. godine, a EU je kao razlog navela slabe sigurnosne standarde.

Pušpa Kamal Dahal, nepalski premijer, sastao se sa porodicama žrtava i zamolio bolničke vlasti da izvrše preostale obdukcije što je prije moguće.

Nekoliko ugljenisanih tijela još nije identifikovano, saopštile su vlasti, prenosi Nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije