Svijet

Pravne poteškoće sužavaju Trampov put

Pravne poteškoće sužavaju Trampov put
Foto: Flickr | Pravne poteškoće sužavaju Trampov put

VAŠINGTON - Pokušaj Donalda Trampa da spriječi kaznenu istragu o posjedovanju dokumenata uzetih iz Bijele kuće počeo se rasplitati, rekli su pravni stručnjaci, nakon neuspjeha u sudnici, uključujući sumnje koje su sudije izrazile o tvrdnji bivšeg američkog predsjednika da je deklasifikovao zapise zaplijenjene u njegovoj kući na Floridi.

Bivši predsjednik doživio je razočaranja na više frontova ove sedemice dok njegovi advokati pokušavaju usporiti istragu Ministarstva pravosuđa koja je krenula u višoj brzini pretragom njegove rezidencije u Mar-a-Lagu 8. avgusta koju je odobrio sud u kojoj su agenti FBI-a pronašli 11.000 dokumenata uključujući oko 100 označenih kao klasifikovani.

Tročlano vijeće 11. žalbenog suda SAD-a sa sjedištem u Atlanti odlučilo je u srijedu da federalni istražioci mogu odmah nastaviti s ispitivanjem povjerljivih zapisa, poništavajući odluku američke okružne sutkinje sa sjedištem u Floridi, Ailin Kanon da skloni te dokumente dok nezavisni arbitar procijeni treba li koji uskratiti kao povlašteni.

"Kanonina presuda toliko je izvan norme, a 11. okružni okrug je napravio tako dobar posao temeljno razotkrivajući njeno mišljenje", rekao je Džonathan Šaub, bivši advokat u Kancelariji pravnog savjetnika Ministarstva pravosuđa koji sada predaje pravo na Univerzitetu Kentaki.

(CGTN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije