Svijet

Pravo o abortusu zaoštrava borbu oko vrhovnih sudova

Pravo o abortusu zaoštrava borbu oko vrhovnih sudova
Foto: Youtube / Printscreen | Pravo o abortusu zaoštrava borbu oko vrhovnih sudova

ILANOJ - ​Okružen državama sa zabranama pobačaja koje su stupile na snagu nakon što je "Roe protiv Wadea" pao, Ilanoj je jedno od rijetkih mjesta gdje je taj postupak još uvijek legalan na Srednjem zapadu.

Pobornici prava na pobačaj zabrinuti su da to možda neće potrajati. Njihovu zabrinutost dijele u najmanju ruku pola država Amerike, a ove godine ne radi se samo o državnim zakonodavnim tijelima. U Ilanoju demokrate imaju većinu, a očekuje se da će guverner, demokrata, ponovo pobijediti.

Umjesto toga, republikanci bi mogli biti na ivici osvajanja kontrole nad Vrhovnim sudom Ilanoja, gdje demokrate trenutno imaju većinu 4-3. Dva su mjesta na izborima u novembru, što je navelo grupe koje su inače ciljale na druge kancelarije da pažnju i novac usmjere na pravosudne kampanje.

"To su jedine stvari na koje smo fokusirani, jer ko god osvoji kontrolu nad sudom, odlučiće hoće li pobačaj ostati legalan u Ilanoju", rekao je Teri Kosgrov, predsjednik i izvršni direktor Personal PAC-a, grupe za prava na pobačaj koja je podržala kandidature dvojice demokrata za viši sud.

Ista scena odvija se u drugim državama sa spornim trkama na visokim sudovima na glasanju ove godine. Nakon što je Vrhovni sud SAD-a oborio "Roea", trke u državnim sudovima postale su još važnije za demokratske grupe koje rade na zaštiti prava na pobačaj.

(The Tribune)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije