Svijet

Predsjednik Haitija dva puta zvao u pomoć: Moj život je u opasnosti

Predsjednik Haitija dva puta zvao u pomoć: Moj život je u opasnosti
Foto: Pixabay | Predsjednik Haitija dva puta zvao u pomoć: Moj život je u opasnosti

Objavljeni posljednji telefonski pozivi ubijenog predsjednika Haitija. Bar dva puta je pokušao da dozove policiju u pomoć koja nije stigla na vrijeme.

Poziv je, kako prenose svjetski mediji, bio upućen nacionalnom policijskom komesaru i stigao je u 1.34 ujutru. Zvao je predsjednik Haitija Žovenel Moize, koji je bio u teškoj nevolji i bila mu je hitno potrebna pomoć.

"Pucaju u moju kuću, mobilizujte ljude", rekao je predsjednik koji je te noći ubijen.

Neprestana paljba iz automatskog oružja ka kući u kojoj je živio Moize, njegova supruga Martin i dvoje djece krenula je oko 1.30, rekao je stanovnik dijela Porto Prendsa gdje se nalazila predsjednička rezidencija.

Nakon fanatične pucnjave na koju nije bilo nikakvog odgovora čitavih 10 minuta, predsjednik Mois uputio je drugi poziv, ovog puta pozvao je visokog zvaničnika policije Haitija.

"Gdje ste", pitao je Moize i nastavio: "Potrebna mi je vaša pomoć, odmah. Moj život je u opasnosti. Dolazite brzo da me spasite."

Ali, prije nego što se telefonski poziv završio nastupila je tišina. Onda se začuo rafal. Neimenovani zvaničnik koji je sadržinu posljednjeg razgovora Moisa prenio novinarima "Majami heralda", tada je povikao: "Svi nazad u svoja vozila. Moramo odmah da krenemo."

Ali, bilo je kasno. Moize je upucan u čelo, grudi, kuk i stomak.

Uslijedila je panična potjera za ubicama predsjednika i ona je rezultirala hapšenjia na desetine ljudi. Ali, ostaje pitanje ogromnog propusta predsjednikovog obezbjeđenja. I o tome se vodi posebna istraga.

Novinari "Majami heralda" razgovarali su sa najmanje trojicom ljudi koji su te noći primili poziv iz predsjednikove kuće.

Dalje, istragom su obuhvaćena čak 24 agenta službe bezbjednosti, od kojih su svi sankcionisani, dok je nekoliko najviše rangiranih skinuto sa svih dužnosti i sada se nalaze u izolaciji.

Uzalud je sada napravljena rekonstrukcija - napadači su ušli u kuću, otišli pravo do predsjednikove spavaće sobe i hladnogrvno ga ubili.

Kako je moguće da su strani plaćenici, kako se kasnije utvrdilo, uspjeli da prođu tri policijska punkta na putu do kuće Moizea, prođu sve moguće agente bezbjednosti oko predsjedničke kuće inače opasane visokim zidinama, neutrališu i one koji su bili raspoređeni po kući tek treba da se otkrije.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije