Svijet

Predsjednik Hondurasa optužen da je uzimao novac od El Čapa

Predsjednik Hondurasa optužen da je uzimao novac od El Čapa
Foto: Tanjug/AP | Predsjednik Hondurasa optužen da je uzimao novac od El Čapa

Predsjednik Hondurasa Huan Orlando Hernandez optužen je na suđenju njegovom bratu da je uzeo najmanje milion i po evra od meksičkih trgovaca drogom.

Američki tužilac, na otvaranju suđenja predsjednikovom bratu, izjavio je da je Hernandez uzeo milione evra mita od narkošefova, uključujući zatvorenog meksičkog kralja Hoakina El Čapa Guzmana. Predsjednikov brat Huan Antonio Hernandez, bivši kongresmen Hondurasa, takođe poznat kao Toni, uhapšen je na aerodromu u Majamiju u novembru prošle godine zbog zavjere o uvozu kokaina u Sjedinjene Američke Države, prekršaja naoružanja i davanja lažnih izjava.

"Optuženog je štitio sadašnji predsjednik, koji je primao milione dolara mita od trgovaca drogom, kao što je El Čapo Guzman, koji je lično predao okrivljenim dao milion dolara za svog brata", rekao je tužilac Džejson Ričmen.

On je operaciju droge opisao kao "sofisticiranu organizaciju koju sponzoriše država". Predsjednik Hernandez odbacio je optužbu i nazvao je "apsurdnom".

"To je stopostotna laž, apsurdna i smiješna. Manje ozbiljna od Alise u zemlji čuda", napisao je na Twitteru.

Ričmen je rekao da je Toni Hernandez pripadao "državnoj organizaciji koja je godinama distribuirala kokain u SAD", s ciljem da zaradi milione dolara, dodavši da su "korumpirani gradonačelnici, kongresmeni, vojni generali i šefovi policije štitili njegovu organizaciju".

Optužbe se vode na četiri tačke. Ako bude osuđen, čeka ga kazna od minimalno pet godina do doživotnog zatvora.

Američka vlada navodi da je Toni Hernandez, koji je od 2014. do 2018. bio član Kongresa u Hondurasu, radio od 2004. do 2016. s drugima u Kolumbiji, Hondurasu i Meksiku na uvozu kokaina u SAD avionom, brodom i podmornicom. Tužilaštvo je, takođe, reklo da je Hernandez bio umiješan u najmanje dva ubistva rivalskih narkodilera 2011. i 2013. godine.

Neka od pakovanja kokaina koji je prevozio označeni su njegovim inicijalima TH, rekao je američki advokat Džefri Bermen, prenosi "Avaz.ba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije