Svijet

Predsjednik Irana o protestima: Haos na ulicama neprihvatljiv

Predsjednik Irana o protestima: Haos na ulicama neprihvatljiv
Foto: Tanjug | Predsjednik Irana o protestima: Haos na ulicama neprihvatljiv

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi izjavio je povodom brojnih masovnih protesta zbog smrti djevojke Mahse Amini, tokom kojih je poginulo više od 40 ljudi, da je njena tragična sudbina rastužila sve u zemlji, ali da je haos na ulicama neprihvatljiv.

"Svi smo tužni zbog ovog tragičnog incidenta. Međutim, haos je neprihvatljiv", poručio je Raisi u intervjuu za državnu televiziju, prenio je RTS.

On je ranije naveo da Iran mora "odlučno da se suprotstavi onima koji se protive bezbjednosti i miru u zemlji".

Podsjećamo, Mahsa Amini je preminula 16. septembra pošto je pala u komu nakon njenog hapšenja u Teheranu zbog "nepravilnog" nošenja hidžaba.

Masovni protesti se održavaju u 80 gradova širom zemlje, a danima je najviše okupljenih u Teheranu.

Rojters prenosi da bezbjednosne snage koriste suzavce, pendreke, ali i municiju kako bi ugušile proteste i obeshrabrile građane da se okupljaju.

Najmanje tri puta tokom protekle nedjelje pristup internetu sa mobilnih telefona bio je u prekidu u Iranu. Aktivisti smatraju da je to učinjeno kako bi se spriječilo širenje snimaka nasilja sa protesta.

Zvanični podaci o broju poginulih još nisu objavljeni, a iranska državna televizija ranije je prenijela da je poginula 41 osoba, među kojima su i pripadnici policije, dok aktivisti tvrde da je poginulo više ljudi.

Na društvenim mrežama je objavljeno da je navodno ubijena i 20-godišnja aktivistkinja Hadis Najafi, čiji je snimak vezivanja kose na kojem ne nosi hidžab postao simbol borbe protesta u Iranu. Zvanične potvrde ubistva nema, a pojedini mediji su objavili da je riječ o lažnoj vijesti.

Demonstranti žele veće lične slobode, manje stroga pravila oblačenja, a protestuju i zbog ekonomske situacije koja je sve gora usljed sankcija.

Žene su tokom višednevnih protesta imale istaknutu ulogu, skidale su hidžab i spaljivale velove. Neki su i javno isjekli svoju kosu, pozivajući na pad vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hamneija.

Ovo su najveći protesti od 2019, kada se protestovalo zbog cijena goriva. Tada je ubijeno 1.500 ljudi tokom gašenja demonstracija. To je bio najkrvaviji sukob od uspostavljanja Islamske Republike.

Na jučerašnjem protestu ispred iranske ambasade u Madridu demonstranti su pružili podršku, kako su naveli, "iranskim sestrama" i nosili su transparente na kojima je pisalo "Iran: žene, život i sloboda". Nekoliko aktivista je i zapalilo iransku zastavu.

Protesti su prethodnih dana održani i u Buenos Ajresu, Londonu, Berlinu, Stokholmu, Vankuveru, a kanadski premijer Džastin Trido najavio je da će Kanada uvesti sankcije pripadnicima iranske moralne policije i odgovornima za smrt Mahse Amini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije