Svijet

Mural bh. umjetnika predstavljen u Briselu: Balkanu je mjesto u srcu Evrope

Mural bh. umjetnika predstavljen u Briselu: Balkanu je mjesto u srcu Evrope
Foto: Tanjug/AP | Predstavljen mural u Briselu: Balkanu je mjesto u srcu Evrope

BRISEL - Šefica EU diplomatije Federika Mogerini u centru Brisela predstavila je mural posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

“Ovo umjetničko djelo je divan poklon Briselu i dovodi Balkan tamo gdje on i pripada - u srce Evrope”, poručila je Mogerini.

Federika Mogerini je prestavljajući mural pod nazivom ”Samo se srcem dobro vidi”, djelo bosanskohercegovačkog umjetnika Rikarda Druškića, ocijenila da će ovo umjetničko djelo, koje se nalazi u samom centru Brisela, neposredno pored istorijskog Grand Plasa, biti važan podsjetnik za građane i institucije EU da završe posao ujedinjenja evropskog kontinenta.

“Kada je riječ o Zapadnom Balkanu mi njega ne uvodimo u Evropu. On se već nalazi u istorijskom, geografskom i kulturnom središtu Evrope. Sada je na nama u EU i zemljama Zapadnog Balkana da uvedu ceo Balkan u EU. To je sledeći korak”, poručila je Mogerini.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Visoka predstavnica je ocijenila da je tokom četri i po godine mandata Evropske komisije sa njom na mjestu šefice diplomatije EU, došlo do približavanja svakog od šest partnera sa Zapadnog Balkana.

”Vjerujem da ćemo moći da iskoristimo preostalih 7 mjeseci koliko ima do kraja mandata ove Komisije da napravimo nepovratne korake za svakog od vas na putu ka i u EU”, zaključila je Mogerini.

U Evropskoj komisiji navode da je novi mural koji je osvanuo na ulicama Brisela posvećen ljudima sa Zapadnog Balkna i EU i njihovim dubokim kulturnim vezama.

Autor djela Rikardo Druškić kaže da je za njega to prilika da predstavi sebe, ali i zemlju i region iz koga dolazi u ”drugačijem , ljepšem i pozitivnijem svetlu”.

Mural je finasiran od strane EU, grada Brisela i tradiconalnog brisleskog festivala balkanske kulture Balkan trafik. On predstavlja dio Nedjelje kulture EU Zapadni Balkan koju organizije Evropska služba za spoljne poslove u cilju obilježavanja zajedničkog evropskog identiteta i kulturnih veza EU i Zapadnog Balkna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije