Svijet

Prema Evropi ide 35 miliona izbeglica?

Prema Evropi ide 35 miliona izbeglica?
Prema Evropi ide 35 miliona izbeglica?
Agencije

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocjenio je da se 30 - 35 miliona izbeglica kreće prema Evropi i da zbog toga jačanje granica ima ključni značaj.

Sijarto je u intervjuu za dnevnik "Mađar idok" naveo da je Evropska unija zanemarila zaštitu svojih granica i da se evropski lideri plaše da stvari "nazovu prvim imenom", jer im je lakše da kritikuju one koji rade, prenjela je agencija MTI.

Mađarski ministar je rekao da evropski lideri postupaju na osnovu "lažnih izveštaja međunarodnih medija" i da je Mađarskoj jasno da EU ne može da primi stotine hiljada, ili milione ekonomskih migranata.

"Možemo da upravljamo krizom samo ako podupremo i ojačamo Šengenski sistem", kazao je šef mađarske diplomatije.

O ogradi na granici Mađarske i Srbije on je rekao da će "veoma vjerovatno" biti efikasno sredstvo za preusmeravanje ruta švercera ljudi, ocjenjujući da su odnosi Beograda i Budimpešte bolji nego ikada.

Sijarto je ocenio da su bilateralni odnosi sa susednim zemljama veoma važan faktor u trenutnoj krizi, istakvši odlične odnose Mađarske sa Slovačkom, dok je odnose sa "prirodnim saveznikom" Hrvatskom ocjenio kao loše.

Sijarto će danas posjetiti Beograd, gdje će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije