Svijet

Premijer Etiopije Abij Ahmed Ali dobio Nobela za mir

Premijer Etiopije Abij Ahmed Ali dobio Nobela za mir
Foto: Twitter/Dr Abiy Ahmed Vision of Ethiopia | Premijer Etiopije Abij Ahmed Ali dobio Nobela za mir

Premijer Etiopije Abij Ahmed stoti je dobitnik Nobelove nagrade za mir koja mu je danas dodeljena zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

U prvoj reakciji na nagradu iz Ahmedovog kabineta navodi se da je Etiopija "ponosna kao država" zbog nagrade njenom predsjedniku vlade.

"Ova pobjeda i priznanje je kolektivna pobjeda za sve Etiopljane i poziv za jačanje naše odlučnosti u tome da učinimo Etiopiju - novim horizontom nade - prosperitetnom državom za sve", navodi se u saopštenju kabineta.

Nobelov komitet istakao je u obrazloženju da nagrada predstavlja i priznanje svim akterima koji su radili na postizanju mira i pomirenja u Etipiji i u regionima istočne i sjeveroistočne Afrike.

Primjećuje se da je Ahmed čim je postao premijer u aprilu 2018. godine izrazio želju za nastavkom mirovnih pregovora sa Eritrejom.

U saradnji sa Isajom Afverkijem, predsednikom Eritreje, Ahmed je brzo izradio principe mirovnog sporazuma okončanje pat-situacije između dvije zemlje koja "nije ni rat ni mir", navodi se u obrazloženju.

Ti principi su izneseni u deklaracijama koje su Ahmed i Afverki potpisali u Asmari i Džedi u julu i septembru prošle godine.

"Mir ne nastaje od akcija samo jedne strane. Kada je premijer Abij pružio ruku, predsjednik Afverki ju je uhvatio i pomogao da mirovni proces između dvije zemlje bude formalizovan", navodi Nobelov komitet i dodaje da se nada da će mirovni sporazum donijeti pozitivne promjene svim stanovnicima Etiopije i Eritreje.

Premijer Etiopije, kako se ukazuje, pokrenuo je važne reforme, pružio amnestiju hiljadama političkih zatvorenika, prekinuo medijsku cenzuru, legalizovao zabranjene opozicione grupe, otpustio korumpirane vojne i civilne lidere i značajno unaprijedio položaj žena u političkom i javnom životu.

Učestvovao je i u drugim mirovnim procesima u Africi, kada je aktivno dao doprinos normalizaciji odnosa između Eritreje i Džibutija i posredovao u rješavanju spora između Kenije i Somalije, a odigrao je i ključnu ulogu u postizanju sporazuma između vojnog režima i opozicije u Sudanu, dodaje se u obrazloženju.

Etiopija i Eritreja su obnovile odnose u julu 2018 godine, poslije višegodišnjih sukoba.

Nagrada vrijedna 900.000 dolara biće uručena 10. decembra u Oslu.

 

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Odbor koji odlučuje o dobitniku se sastoji od pet članova koje bira norveški parlament. Članovi se biraju na šest godina. Sastav odbora reflektuje odnos snaga političkih partija u Norveškom parlamentu. Od 1936. usvojeno je pravilo da članovi Norveške vlade ne mogu biti i članovi Nobelovog komiteta.

Tokom 1977. dodato je i pravilo da aktivni poslanici Norveškog parlamenta takođe ne mogu biti birani na dužnosti u odboru. Iako nigdje nije određeno da članovi moraju biti norveške nacionalnosti, do danas su svi članovi komiteta bili Norvežani.

Za proglašenje pobjednika nije utvrđen tačan datum, ali se najčešće dobitnik proglašava jednim petkom sredinom oktobra. Dodjela nagrade se vrši uvijek 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

 Za razliku od ostalih Nobelovih nagrada, nagradu za mir uručuje predsjednik izbornog komiteta, a ne kralj, mada je pored drugih zvanica iz političkog života Norveške, uvijek i on prisutan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije