Svijet

Pratite nas na Google news

Preminuo milijarder koji je tvrdio da će živjeti zauvijek

Preminuo milijarder koji je tvrdio da će živjeti zauvijek
Foto: Tanjug/AP | Preminuo milijarder koji je tvrdio da će živjeti zauvijek
N.N.

Američki medijski magnat Samner Redston, u čijem su vlasništvu medijska mreža CBS i multinacionalna kompanija Viacom, umro je u utorak u 97. godini. Govorio je da nikom neće ostaviti nasljedstvo jer planira da živi zauvijek.

Redston je bio predsjednik Upravnog odbora CBS-a i kompanije za mas-medije Viacom do 2016. godine, kada se zbog narušenog zdravlja povukao sa dužnosti, dok se njegova porodica, većinski vlasnik, borila za kontrolu s vođstvom tih kompanija.

Govorio je da nikada neće imati zaostavštinu, jer planira da živi zauvijek. Mediji bi to kvalifikovali kao šalu, ali sa Redstonom se nikad nije znalo, piše "Bloomberg". 

Kompanije CBS i Viacom krajem 2019. postale su dio društva koje upravlja televizijskim mrežama, MTV, Comedy central, Nickleodeon i Showtime, te čuvenim filmskim studijima Paramount i Miramax, prenosi "Seebiz".

Društvo se po prihodima može mjeriti s najvećim američkim televizijskim i filmskim kompanijama, kao što su Disney, Time Warner i 21st Century Fox.

Medijski magnat je rođen kao Samner Marej Rotstejn u Bostonu 1923. godine, a prezime jevrejskog porijekla promijenio je 1940. u Redstoun. Diplomirao je na Harvardu i u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik obavještajne službe američke vojske.

Godine 1954. zaposlio se u firmi koju je osnovao njegov otac, kojoj je promijenio ime u National amusements i pretvorio je u jednog od najvećih operatera u SAD, koji je pridonio i popularizaciji multipleks bioskopa.

Pošto je 1979. nakim čudom preživio požar, u ’80-ih i ’90-ih je vodio nezaboravne bitke za preuzimanje kontrole nad filmskim studijima Paramount, a zatim i nad televizijskim mrežama Viacom (vlasnikom MTV-ja) i CBS.

Viacom je 2000. preuzeo CBS, ali su se kompanije ponovo razdvojile 2006. godine.

Samner Redston se dvaput ženio i ima dvoje djece.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije