Svijet

Prepiska organizatora: Vojnici trebalo da ubiju Erdogana (VIDEO)

Prepiska organizatora: Vojnici trebalo da ubiju Erdogana (VIDEO)
Prepiska organizatora: Vojnici trebalo da ubiju Erdogana (VIDEO)

ISTANBUL - Prepiske sa detaljima pokušaja vojnog udara i sa imenima 80 zvaničnika koji su trebali da preuzmu vlast procurili su u javnost

Al Džazira je došla u posjed dokumenata koji otkrivaju da su osobe koje su učestvovale u pokušaju vojnog udara u Turskoj planirale da uhapse ili ubiju predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. 

U prepiskama koje su pučisti vodili putem servisa za poruke WhatsApp nalaze se detalji o uklanjanju turskog predsjednika i imena 80 zvaničnika koji su trebali da preuzmu vlast poslije vojnog udara.

Takođe, sadrže instrukcije vojnim snagama da otvore vatru na policijske službenike koji pruže otpor. Iz njih se vidi da su međusobno komunicirale većinom vođe udara koji su prenosili naredbe dalje, kao i povratne informacije.

Udar je trebalo da počne kasnije, odnosno u tri ujutro, ali čini se da su informacije procurile i da su bili prinuđeni da krenu ranije.

Direktor Al Džazire u Istanbulu izjavio je da su tri helikoptera sa 40 pripadnika specijalnih snaga upala u hotel u Marmarisu, gdje je odsjedao turski predsjednik, a vojnici imali naređenje da ga uhapse ili ubiju, navodi se u dokumentima. 

Međutim, Erdogan je hotel napustio privatnim helikopterom pola sata prije dolaska odmetnutih vojnika. Glavni vođa pokušaja udara bio je general koji je bio komandant vazdušnih snaga do 2015.

"Dokumenti do kojih je došla Al Džazira vjerovanto su dostavljeni iz najvišeg vrha Turske vlade. U njima se navodi da je vojni udar trebalo da počne u 21:30 po lokalnom vremenu, zauzimanjem dva najveća mosta u Istanbulu i državne TV stanice. U isto vrijeme, tri helikoptera i 40 vojnika trebali su da zauzmu hotel u Marmarisu u kojem je boravio predsjednik Erdogan", objašnjava politički analitičar Marvan Bišara.

Najzanimljiviji dio se odnosi na spisak 80 osoba koje su trebale da zauzmu ključne pozicije u državi nakon što se vojni udar uspješno provede.

"Udar je trajao otprilike šest sati. Predvodnici udara su očekivali da će ih narod Turske masovno podržati i da će im se ostatak vojnih snaga pridružiti. To se, naravno, nije desilo. Predsjednik Erdogan je zamolio građane da izađu na ulice i ostanu tamo, jer smatra da kriza još traje", dodaje Bišara

"Do sada je uhapšeno 6000 osoba, što ukazuje na to da Erdogan možda koristi situaciju kako bi uklonio sve kritičare njegove vlade", navodi Bišara, dodajući da još nije izvjesno kojim će pravcem Turska krenuti.

"Budućnost te zemlje će zavisiti od ponovnog uspostavljanja istinske demokratije, a sam proces mora da bude politički. Erdoganova vlada će morati da uključi sve političke stanke u taj proces i osigura otvorenu i ozbiljnu diskusiju o budućnosti Turske. Bitno je napomenuti da se turska opozicija na samom početku usprotivila vojnom udaru.", kaže na kraju Bišara.

 

 

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije