Svijet

Primirje: Putin otkrio na šta su se Jermeni i Azeri obavezali

Primirje: Putin otkrio na šta su se Jermeni i Azeri obavezali
Foto: Tanjug/AP | Primirje: Putin otkrio na šta su se Jermeni i Azeri obavezali

MOSKVA - Od danas je na snagu stupilo primirje između Jermenije i Azerbejdžana, zemalja koje su od 27. septembra vodile krvavi rat oko Nagorno-Karabaha, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je saopštio na šta su se obje strane obavezale.

Kako prenosi Sputnjik, prekid vatre je stupio na snagu 10. novembra po moskovskom vremenu (22.00 po srpskom, 9. novembar).

Navodi se da će Azerbejdžan i Jermenija ostati na trenutnim položajima i da će razmijeniti ratne zarobljenike, dok će u Karabahu, duž linije razdvajanja, biti raspoređeni isključivo ruski mirovnjaci, kojih će biti 1.960 i svi transportni čvorovi će biti deblokirani.

Kako se jermenska vojska bude povlačila, tako će ruski mirovnjaci biti raspoređivani.

Kontingent ruske vojske će ostati u Nagorno-Karabahu narednih pet godina, što će se produžiti ukoliko nijedna od strana u roku od šest mjeseci prije isteka tog roka ne zatraži njihovo povlačenje.

Ruski mirovnjaci će formirati centar za nadgledanje poštovanja prekida vatre.

Dogovoreno je da Jermenija vrati Azerbejdžanu region Kelbadžar do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra, dok će lačinski koridor širine pet kilometara ostati u rukama Jermena, kako bi se obezbijedila veza Jermenije i Nagorno-Karabaha, bez uticaja na status grada Šuši.

Jermenija mora do 20. novembra da preda i dijelove Adgamskog i Gazahskog regiona Azerbejdžana koje trenutno drži.

Sputnjik dodaje da će se u naredne tri godine razviti plan za izgradnju nove saobraćajnice uz Lačinski koridor, koja će obezbijediti vezu glavnog grada Stepanakerta i Jermenije i na njoj će biti raspoređen ruski kontigent.

Azerbejdžan će garantovati bezbjednost prevoza u Lačinskom koridoru svim civilima, a izbjeglice će se vratiti u svoje domove u Nagorno-Karabahu, što će kontrolisati visoki predstavnik UN za izbeglice.

Sve ekonomske i saobraćajne veze u regionu biće deblokirane, dok će Jermenija obezbijediti saobraćajne veze između zapadnih dijelova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike sa ciljem protoka ljudi, robe i usluga u svim pravcima.

Kontrolu će vršiti ruske granične trupe, a po dogovoru će biti izgrađene nove saobraćajnice između zapadnih dijelova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije