Svijet

Princ Hari se pojavio na Visokom sudu u Londonu (VIDEO)

Princ Hari se pojavio na Visokom sudu u Londonu (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Princ Hari se pojavio na Visokom sudu u Londonu (VIDEO)

LONDON - Britanski princ Hari, vojvoda od Saseksa, koji se povukao sa svojih kraljevskih dužnosti i napustio Ujedinjeno Kraljevstvo sa suprugom Megan Markl; u ponedjeljak se iznenada pojavio na Visokom sudu u Londonu kako bi prisustvovao ročištu na kojem je tužio izdavača Dejli.

Hari i još šest poznatih imena, uključujući Sir Eltona Džona i baronicu Dorin Lorens, pokrenuli su tužbu protiv Associated Newspapers Limited (ANL) zbog zloupotrebe privatnih podataka. U tužbi se tvrdi da su pojedinci bili "žrtve gnusne kriminalne aktivnosti".

Medijski div je optužen da je naručio pojedince da "potajno slušaju i snimaju privatne telefonske razgovore ljudi uživo" i lažno predstavljanje pojedinaca kako bi dobili medicinske podatke iz bolnica i klinika.

Tužioci takođe optužuju ANL za pristup bankovnim računima, kreditnoj istoriji i finansijskim transakcijama nedopuštenim sredstvima i manipulacijom.

"Ovi su pojedinci bili predmet interesa javnosti tokom svojih karijera i ličnih života. Ujedinjeni su u želji da žive u svijetu u kojem novine djeluje slobodno, ali odgovorno. Publicista koji predstavlja istinu, potiče iz činjenica i može mu se vjerovati da djeluje etički i u interesu britanske javnosti", navodi se u izjavi tužilaca.

Advokatska kompanija Hamlins, koja je pokrenula pravni postupak u ime tužilaca, navela je da su nezakonite radnje uključivale angažovanje privatnih istražilaca za tajno postavljanje prislušnih uređaja u automobile i kuće te snimanje privatnih telefonskih razgovora.

Izdavač je uzvratio na optužbe, opisujući ih kao "besmislene klevete" i "unaprijed planirani i orkestrirani pokušaj uvlačenja naslova Mail-a u skandal s hakovanjem telefona".

Ne očekuje se da će niko od tužilaca usmeno svjedočiti na ročištu koje će trajati do četvrtka, prenosi "Anadolija".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije