Svijet

Pronađene umjetnine vrijedne 40 miliona evra

Pronađene umjetnine vrijedne 40 miliona evra
Foto: N.N. | Pronađene umjetnine vrijedne 40 miliona evra

RIM - Dvadeset tri osobe su uhapšene u Italiji i drugim zemljama Evrope zbog optužbi za ilegalnu trgovinu antikvitetima vrijednih 40 miliona evra, saopštila je policija Italije.

Operaciju je naredilo tužilaštvo na Siciliji u koordinaciji s agencijama Evropske unije, Europolom, Eurojustom i karabinjerima.

Više od 250 policajaca istovremeno je pretražilo 40 kuća u italijanskim regionima Sicilija, Kalabrija, Pijemont i Apulja, kao i u njemačkom Eningenu, zatim Londonu u Velikoj Britaniji i Barseloni u Španiji i tom prilikom oduzeli su oko 25.000 umjetničkih predmeta.

U ovoj operaciji 20 italijanskih državljana je uhapšeno u regijama Sicilije, dok su preostala tri lica uhapšena u Londonu, Barseloni te u njemačkoj regiji BadenVurtenberg.

Nalog za hapšenje izdali su Sicilijanski magistrat i Jedinica karabinjera za zaštitu kulturnog nasljeđa.

Istraga je otkrila internacionalni šverc umjetnina širom Evrope, a koje su iskopavane u gradovima na Siciliji. 

Glavnu ulogu u švercu artefakata činio je 64-godišnji diler umjetninama Vilijam Tomas Veres iz Londona, koji je bio među trojicom uhapšenih van Italije.

Istražioci ističu da je ovaj kriminalni krug uspješno trgovao ukradenim umjetninama sa Sicilije.

"Artefakti dobijeni ilegalnim iskopavanjem na Siciliji dostavljani su lokalnim predstavnicima ove organizacije, koji su se kasnije pobrinuli da se oni tajno transportuju na sjever Italije, a nakon toga do Njemačke", saopštio je predstavnik Jedinice karabinjera.

Nakon što bi umjetnine pristigle u Njemačku, tamo bi dobijale lažne sertifikate o porijeklu, a onda putem legalnih tokova bile bi plasirane na tržište i aukcijske kuće koje su smještene u Minhenu.

"Od trenutka započinjanja istrage tokom 2014. godine više od 20.000 primjeraka arheoloških iskopina, vrijednosti više od 40 miliona evra na tržištu, je zaplijenjeno i oduzeto", saopšteno je iz policije.

Takođe, naređene su i inspekcije u dvije relevantne aukcijske kuće u Minhenu.

Istraga je pokazala da je za hapšenje ove kriminalne grupe bila veoma važna saradnja između različitih organa zakona i reda širom Evrope.

Sicilijanska regija iz koje su ukradene arheološke iskopine je i ranije bila meta raznih bandi koje trguju umjetninama, a ovo je prva akcija koja je uspješno sprovedena.

25.000 umjetničkih predmeta oduzeto

250 policajaca učestvovalo

40 kuća pretraženo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije