Svijet

Propao ruski prijedlog: Nema rasprave o NATO agresiji na SRJ u Savjetu bezbjednosti

Propao ruski prijedlog: Nema rasprave o NATO agresiji na SRJ u Savjetu bezbjednosti
Foto: Tanjug/AP | Propao ruski prijedlog: Nema rasprave o NATO agresiji na SRJ u Savjetu bezbjednosti

NJUJORK - Zemlje članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nisu danas izglasale da se na dnevni red sjednice, koja je počela u Njujorku, stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Za su glasale tri članice SB UN - Rusija, Kina i Alžir, glasova protiv nije bilo, a 12 zemalja je bilo uzdržano.

Raspravi o NATO agresiji na samom početku sjednice usprotivio se stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer, koji je rekao da predlaganje te teme neće "ni na jedan način doprinijeti napretku".

"Rusija cinično koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji 2008 i na Krimu  2014", poručio je De Rivijer.

On je dodao da agenda sednice treba da bude odluka svih članica Savjeta bezbjednosti.

"Odluka nije na jednoj članici, pa ni na predsedavajućoj zemlji", rekao je De Rivijer.

Sa druge strane, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se ovih dana čitav svijet sjeća žrtava tragičnih događaja na Balkanu, čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a.

"Razumijem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo, nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu", poručio je Nebenzja.

On je zatražio da se održi otvoreni brifing u Savjetu bezbjednosti o posljedicama NATO agresije na SRJ po međunarodni mir i bezbjednost u svijetu.

Odluku glasanjem o održavanju sjednice donijele su stalne članice SB UN - Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i SAD, kao i nestalne članice - Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Koreja, Siera Leona, Slovenija i Švajcarska.

Sjednica SB UN zakazana je na inicijativu Rusije povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ, a ruska Državna duma je prošle nedjelje usvojila nacrt dokumenta o NATO agresiji na SR Jugoslaviju kojim će se obratiti UN.

U dokumentu je ocijenjeno da su agresijom stvorene pretpostavke za nove vojne akcije širom svijeta pod "maskom navodne borbe za vrijednosti slobode i demokratije".

Tim dokumentom pozivaju UN, da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv suverene Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima mijenjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. u korist Zapada i da preduzmu mjere kako bi se zemlje članice NATO pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju koja je izvršena bez odluke SB UN.

Sjednica SB UN bila je i jedna od tema razgovara koji su u četvrtak u Moskvi imali Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

 Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine.           

NATO bombardovanje dovelo je do smrti više od 2.500 ljudi, uključujući 87 djece, a pričinjena je šteta od sto milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije