Svijet

Propast "tržišta surogat majki" - sukob u Ukrajini zaustavio trgovinu bebama

Propast "tržišta surogat majki" - sukob u Ukrajini zaustavio trgovinu bebama
Foto: Tanjug/AP | Propast "tržišta surogat majki" - sukob u Ukrajini zaustavio trgovinu bebama

KIJEV - Rat u Ukrajini zaustavio je "tržište" takozvanih surogat majki, žena koje za novac rađaju djecu parovima sa Zapada.

Procjenjuje se da su prije ruske invazije ukrajinske surogat majke rađale godišnje oko 2.000 beba. Cijena jednog djeteta koje su surogat majke rađale za zapadne klijente iznosi od 55.000 do 65.000 dolara.

Nakon početka ruske operacije u Ukrajini, u fokus zapadnih medija došle su bebe koje su rodile surogat majke.

Naime, sukob je onemogućio "isporuku" beba njihovim zapadnim roditeljima, stavivši ponovo u fokus surogat majčinstvo, koje od beba i majčinstva stvara tržišni proizvod.

S obzirom na to da je u mnogim zapadnim državama zabranjeno surogat majčinstvo, parovi odlaze po dijete u neku od zemalja gdje su zakoni drugačiji.

Jedna od njih je i Ukrajina, koja je prije rata bila poznata kao surogatski Eldorado zbog zakonske regulative.

Praksa je dobro regulisana, a ugovori o surogat majčinstvu smatraju se sprovodivim prema zakonima donesenim na saveznom nivou.

Prema ukrajinskom zakonu, dijete pripada isključivo biološkim roditeljima od trenutka začeća. Kada se beba rodi, izdaje se rodni list sa imenima bioloških roditelja, a surogat majka ne dobija nikakva roditeljska prava.

Istovremeno, bebu koju rodi ukrajinska surogat majka mogu steći samo heteroseksualni parovi.

Ono čime se zapadni mediji previše ne bave jeste pitanje beba koje su rođene "sa greškom". Naime, ako je beba koju rodi surogat majka rođena sa nekom fizičkom manom, pitanje je hoće li je njeni biološki roditelji koji plaćaju "preuzeti".

Evropski parlament je u rezoluciji 2015. godine osudio sve oblike surogatstva. U rezoluciji se jasno ističe da surogatstvo kao takvo, odnosno nošenje i rađanje djeteta za nekog drugog, "potkopava ljudsko dostojanstvo žene, jer se njeno tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba".

(CBS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije