Svijet

Protest disidenata ispred ministarstva kulture Kube

Protest disidenata ispred ministarstva kulture Kube
Foto: Tanjug/AP | Protest disidenata ispred ministarstva kulture Kube

HAVANA - Više od 150 ljudi protestovalo je ispred zgrade ministarstva kulture u Havani i izrazilo solidarnost sa reperom Anhelom Junier Remon Arzuagom, poznatim po nadimku “El Kritiko” iz hip-hop dua "Neželjena djeca", koji je uhapšen jer je dijelio propagandni materijal protiv vlasti.

Demonstranti traže dijalog s vlastima o ograničenjima slobode govora na Kubi i, kako kažu, državne represije koja je grubo manifestovana tokom upada u prostorije disidentskog pokreta umjetnika i aktivista "San Isidoro".

Ovaj disidentski pokret protestuje zbog hapšenja "El Kritika" optuženog za "prezir prema državi" i kritika odnosa jednopartijskog režima na Kubi prema ljudskim pravima, prenio je Rojters.

Prije 10 dana, osam članova pokreta "San Isidoro" stupilo je u štrajk glađu, a kubanske vlasti su pre dva dana upale u prostorije tog pokreta zbog navodnog kršenja antiepidemijskih mjera.

Vlade Holandije i Češke, organizacija Amnesti internešenel, kao i brojne druge, izrazili su zabrinutost zbog stanja ljudskih prava na Kubi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije