Svijet

Protest u Ženevi uoči sastanka Putina i Bajdena

Protest u Ženevi uoči sastanka Putina i Bajdena
Foto: Tanjug/AP | Protest u Ženevi uoči sastanka Putina i Bajdena

Danas sa početkom u 13:35 sati u Ženevi održatće se samit ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika SAD Džoa Bajdena.

Predviđa se da će sastanak trajati 4 do 5 sati, a brojni svjetski mediji ga nazivaju istorijskim.

Uoči samita, u Ženevi su organizovani i protesti, a jedan od huligana koji je nosio masku ruskog predsjednika je uhapšen, piše AFP. 

Golih grudi, u vojničkim pantalonama kako bi imitirao snimke sa ljetnjeg odmora ruskog predsjednika, demonstrant Aleksandar Ljubušin navukao je masku sa Putinovim likom i sjedio na klupi na sunčanom trgu u Ženevi, pretvarajući se da drži votku, prenio je "Reuters".

Upitan da li očekuje dobar rezultat na samitu zakazanom za sutra popodne u obližnjoj vili pored jezera, Putinov imitator je odgovorio:

"Naravno. Ako ne, obustaviću sav gas i naftu".

Na klupi pored njega nalazili su se lažni pištolj i maketa nervnog agensa Novičok, za koji su njemački ljekari rekli da je prošle godine u Sibiru korišćen kako bi Navaljni bio otrovan, što Kremlj negira, prenosi "Telegraf.rs".

U blizini, nekoliko desetina demonstranata je tražilo puštanje na slobodu Navaljnog koji služi zatvorsku kaznu od dvije i po godine.

Oni su uzvikivali "Rusija bez Putina" pored plakata na kome Navaljni potpisuje srce - kopiju freske koja se pojavila na ulici u centru Ženevi pre nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije