Svijet

Protesti na početku jubilarnog 50. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

Protesti na početku jubilarnog 50. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu
Foto: Tanjug/AP | Protesti na početku jubilarnog 50. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

DAVOS – U švajcarskom gradiću na Alpama, Davosu sutra će zvanično početi jubilarni 50. Svjetski ekonomski forum (WEF) koji okuplja ekonomsku, političku i društvenu elitu modernog svijeta.

Visoke mjere bezbjednosti poduzete su i ove godine, kao što je to slučaj bio i ranije. Već je izvjesno da će Davos na njegov 50. rođendan obilježiti protesti i javna okupljanja. Ovogodišnji Davos održava se od 21. do 24. januara.

Švajcarska vojska i policija strogo kontrolišu puteve i željeznicu koji vode prema malom mjestu Davos. Na širem području je postavljeno više bezbjednosnih tačaka, gdje se prolaznici legitimišu.

Na visokim zgradama mogu se primijetiti snajperisti, a na ovo područje se nikome ne dozvoljava ulazak bez akreditacija.

Akivisti poručili kako je WEF odgovoran za klimatske promjene

Oko 20 kilometara od Davosa na autoputu okupili su se aktivisti iz brojnih švajcarskih gradova kako bi iskazali svoje nezadovljstvo zbog održavanja WEF-a.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Tokom protesta koji je održan uz pratnju velikog broja policajaca, aktivisti su ukazali na problem klimatskih promjena te poručili kako su za to odgovorne i globalne kompanije članice WEF-a.

"Danas sam ovdje da kažem da WEF uništava našu planetu, umjesto da je liječi. Cilj WEF-a bio je stvaranje boljeg svijeta, ali oni rade obrnuto", smatra aktivistkinja Debora Bugman.

Posebne mjere bezbjednosti poduzete su i zbog činjenice da će ovogodišnjem forumu prisustvovati američki predsjednik Donald Tramp.

Organizatori su ranije potvrdili da će na Forumu učestvovati najmanje 3.000 preduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz ukupno 117 država.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma će biti izgradnja skladnog i održivog svijeta, a očekuje se učešće predsjednika i premijera iz najmanje 50 država.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Najavljeno je da će u okviru Foruma biti održano oko 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među zvanicama su i američki predsjednik Donald Tramp, njemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Đuzepe Konte, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, španski premijer Pedro Sančez, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristina Georgieva i predsjednica Centralne evropske banke Kristin Lagard.

Davos je švajcarski gradić u Alpama u kojoj živi oko 11.000 stanovnika. Mjesto je prvu slavu steklo prije više od sto godina u romanu "Čarobni brijeg" Tomasa Mana, ali već pet decenija je poznato kao stjecište svjetske ekonomske i političke elite.

Svjetski ekonomski forum je prije pet decenija osnovao Klaus Švab s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Švabovog projekta Davos je postao moderni centar kapitalizma.

Davos je ujedno i moderno skijalište u kojem su tokom Foruma na snazi maksimalne mjere bezbjednosti i u koje se ne dolazi bez pozivnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije