Svijet

Prva plutajuća nuklearna elektrana na svijetu stigla u luku

Prva plutajuća nuklearna elektrana na svijetu stigla u luku
Foto: N.N. | Prva plutajuća nuklearna elektrana na svijetu stigla u luku

MOSKVA - Prva u svijetu plutajuća nuklearna elektrana (FNPP) je u subotu stigla u Murmansk, u sjeverozapadni dio Rusije na utovar goriva.

Nakon što se završi proces punjenja nuklearnog goriva elektrana "Akademik Lomonosov" će biti odvučena u Pevek u Čukotki na dalekom istoku Rusije, navodi ruska Državna korporacija za atomsku energiju Rosatom.

Elektrana Lomonosov će biti povezana na električnu mrežu u 2019. godini i zamijeniće stare elektrane na ugalj i dotrajalu nuklearnu elektranu Bilibina. Nova plutajuća elektrana će snabdijevati preko 50.000 ljudi električnom energijom.

"Lomonosov je prvoklasni referentni projekt za nuklearne agregate mobilnih kapaciteta. Ovo je proizvod za koji očekujemo rastuću potražnju u narednim godinama", rekao je generalni direktor Rosatom-a Alexey Likhachev.

Lomonosova elektrana je plovila preko 4.000 kilometara i putovala preko četiri mora: Baltičkog, Sjevernog, Norveškog i Barentsovog na putu prema svojoj destinaciji Murmansku. U Peveku su u toku svi neophodni građevinski radovi za stvaranje infrastrukture na kopnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije