Svijet

Prvi Afroamerikanac na čelu najuticajnije nadbiskupije u SAD

Prvi Afroamerikanac na čelu najuticajnije nadbiskupije u SAD
Foto: Tanjug/AP | Prvi Afroamerikanac na čelu najuticajnije nadbiskupije u SAD

VATIKAN - Papa Franja imenovao je nadbiskupa Atlante Viltona Gregorija za novog poglavara katoličke crkve u Vašingtonu, saopštio je danas Vatikan.

Gregori (71) je tako postao prva osoba afro-američkog porijekla na čelu najuticajnije nadbiskupije američke crkve, što mu daje veliku mogućnost da bude jedan od kvalifikovanih kardinala koji će glasati na papskoj konklavi za izbor novog pape, poslije smrti ili eventualne ostavke papa Franje.

Gregori je rođen u Čikagu, a kao predsjednik konferencije američkih biskupa u periodu od 2001. do 2004. godine, progurao je novu povelju za zaštitu djece, poslije skandala seksualnog zlostavljanja u Bostonu 2002. godine.

Imenovanje Gregorija za novog poglavara u Vašingtonu uslijedilo je pošto su dvojica njegovih prethodnika uhvaćeni u skandalima seksualnog zlostavljanja, navodi Rojters.

Kardinal Donald Vurl, poslije 12 godina, podnio je ostavku na mjestu nadbiskupa u američkoj prestonici u oktobru prošle godine, nakon izvještaja velike porote u kojem je kritikovan jer nije uspio da zaustavi zlostavljanje dok je bio nadbiskup Pitsburga.

Njegov prethodnik, bivši kardinal Teodor Mekarik, izbačen je iz crkve ranije ove godine, pošto je utvrđeno da je kriv za zločine seksualne prirode nad maloletnicima i odraslilma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije