Svijet

Prvi put izložen portret Kim Džong Una

Prvi put izložen portret Kim Džong Una
Foto: Tanjug | Prvi put izložen portret Kim Džong Una

PJONGJANG - Sjeverna Koreja prvi put je javno izložila portret lidera Kim Džong Una, a analitičari ocjenjuju da je to početak gradnje kulta ličnosti mladog vođe.

Idealizovani portreti Kimovog djede i oca, osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga i njegovog nasljednika Kim Džong Ila, prisutni su širom zemlje. 

Portreti su postavljeni na zidove svakog doma, kancelarije i učionice, a dvojica vođa predstavljena su u svakom selu, naselju i gradu, često u obliku mozaika ili statua.

Svakodnevne aktivnosti aktulenog vođe Sjeverne Koreje redovno su dokumentovane u državnim medijima, ali on do sada u širem društvu nije prikazivan u formi portreta, niti je poznato da je napravljena njegova statua.

Analitičari smatraju da bi to moglo da se promijeni od posjete kubanskog predsjednika Migela Dijaz-Kanela tokom prošlog vikenda.

Kada je Kim dočekao kubanskog lidera na Međunarodnom aerodromu u Pjongjangu, ispred zgrade su bili postavljeni veliki odvojeni portreti dvojice muškaraca, prenio je AFP.

Analitičari smatraju da Kim na ovaj način želi da označi početak svog "drugog mandata" i da bi naredni period mogao biti fokusiran na jačanje njegovog političkog autoriteta i harizme.

Kim je naslijedio čelni položaj u državi od svog pokojnog oca 2011. godine, kada je bio u dvadesetim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije