Svijet

Psihijatri upozoravaju da je Tramp "zbog svog stanja" opasan

Psihijatri upozoravaju da je Tramp "zbog svog stanja" opasan
Foto: Ilustracija | Psihijatri upozoravaju da je Tramp "zbog svog stanja" opasan

VAŠINGTON - Grupa psihijatara upozorila je Kongres na to, kako smatraju, da Donald Tramp kao predsjednik predstavlja "očigledno jasnu opasnost" po svijet.

Među njima našla se i dr. Bendi Li s Jejla, koja se navodno istovremeno konsultuje s Demokratskom strankom u Kongresu oko organizacije stručnog panela o savjetima u vezi predsjednikovog mentalnog zdravlja.

Ona je za "USA Today" izjavila da je zabrinuta oko "nivoa opasnosti" Trampa.

Grupa u pismu poslanicima obje stranke u Kongresu navodi:

"Više nije potrebno da budete psihijatar da prepoznate uzbunjujuće obrasce ponašanja impulsivnog, bezobzirnog i narcisoidnog ponašanja, nezavisno od dijagnoze, koje u slučaju predsjednika Trampa prijete svijetu. Smatramo da smo upravo sad u jasnoj opasnosti, posebno zbog stanja sa Sjevernom Korejom i predsjednikovim ovlaštenjima nad američkim nuklearnim naoružanjem", stoji u pismu.

Pismo je u Kongres upućeno nakon što su demokrate predložile osnivanje međustranačke komisije od 11 članova čija bi odgovornost bila praćenje mentalnog i fizičkog zdravlja predsjednika SAD.

Prva je s tim prijedlogom istupila poslanica iz Merilenda Džejmi Raskin. Nju je podržalo nešto više od 20 kolega koji su saglasni s njom da bi ubuduće svakog američkog predsjednika ili predsjednicu trebalo pratiti kako bi se vidjelo da li je sposoban ili sposobna za svoju funkciju.

Rasprava o prijedlogu posebno je ojačala nakon što je Tramp nedavno izašao u javnost sa svojim skandaloznim osvrtanjem na nasilje koje su na protestu u Šarlotsvilu u Virdžiniji izazvali ekstremni desničari.

Naknadno je korigovao svoje prve izjave i rekao da ipak osuđuje rasiste, a da su ga zapravo mediji krivo prenijeli. Ranije je pred svojim poštovaocima u Finiksu u Arizoni još jednom prozvao "proklete i nečasne" novinare.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije