Svijet

Pukovnik negirao da je odavao državne tajne Austrije

Pukovnik negirao da je odavao državne tajne Austrije
Foto: N.N. | Pukovnik negirao da je odavao državne tajne Austrije

BEČ - Pukovnik austrijske vojske u penziji, za kojeg Beč smatra da je špijunirao za Moskvu, odbacio je tvrdnje da je špijun i naglasio da nije odavao državne tajne na štetu Austrije, izjavio je njegov advokat Mihael Hofer.

Advokat je za televiziju "ORF 2" rekao da njegov klijent tvrdi da nikada nije odavao državne tajne Austrije niti bilo kakve slične podatke.

"On smatra sebe pravim Austrijancem i patriotom koji nikada ne bi to uradio na štetu svoje domovine Austrije", istakao je Hofer.

Tužilaštvo u Salcburgu predalo je u ponedjeljak, 12. novembra, žalbu protiv odluke Okružnog suda u tom gradu da ne uhapsi penzionisanog pukovnika.

Sud je ranije odbio zahtjev tužilaštva da izda nalog za hapšenje Austrijanca, a izvori iz suda navode da je sudija takvu odluku donio jer osumnjičeni već neko vrijeme zna da je pokrenuta istraga protiv njega i nije pokušao da pobjegne.

Međutim, sud je naredio pukovniku da preda svoj pasoš i da se svakog dana javlja u lokalnu policijsku stanicu.

Osumnjičeni je po odluci suda juče pušten iz pritvora, u kojem je bio od subote, 10. novembra, javio je TASS.

Austrijske vlasti su u petak, 9. novembra, saopštile da su službe za sprovođenje zakona pokrenule istragu protiv sedamdesetogodišnjeg austrijskog pukovnika u penziji.

Pukovnik je osumnjičen za saradnju sa ruskim obavještajnim službama od devedesetih godina prošlog vijeka i da je Moskvi davao informacije o austrijskom ratnom vazduhoplovstvu, artiljerijskim sistemima, visoko rangiranim zvaničnicima i migrantskoj krizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije