Svijet

Kolumna Vladimira Putina: Amerika arhivirala sporazum o raketama

Kolumna Vladimira Putina: Amerika arhivirala sporazum o raketama
Foto: N.N. | Putin: Amerika arhivirala sporazum o raketama

​Sjedinjene Američke Države su 1. februara ove godine pokrenule proceduru za povlačenje iz Sporazuma o eliminisanju raketa srednjeg i kratkog dometa. Šestomjesečni period koji je predviđen za stupanje na snagu ove odluke je istekao. Kada se jedna od strana potpisnica povuče iz sporazuma, po automatizmu on prestaje da važi. Naše američke kolege su time ovaj sporazum arhivirale i on je sada već postao prošlost.

Rusija sa žaljenjem konstatuje da jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz Sporazuma o eliminisanju raketa srednjeg i kratkog dometa, uz korištenje neuvjerljivog izgovora i odbacivanje jednog od posljednjih temeljnih sporazuma o kontroli širenja naoružanja stvara velike poteškoće za svijet i donosi ozbiljne rizike svima.

Želio bih da naglasim da je sva odgovornost za sve što se desilo na Sjedinjenim Državama. Umjesto uključivanja u ozbiljan dijalog u vezi sa međunarodnim bezbjednosnim pitanjima, Sjedinjene Države su odabrale da prekinu višegodišnje napore kako bi se smanjio rizik velikog oružanog sukoba, koji bi mogao uključivati i korištenje nuklearnog oružja. Rusija ne može da ignoriše trenutno stanje, niti može da se zadovolji s ispraznim mirovnim deklaracijama koje iznose naše američke kolege ili njihovi saveznici.

U tom kontekstu, a razmatrajući trenutnu situaciju, dao sam instrukcije Ministarstvu odbrane, Ministarstvu spoljnih poslova i Spoljnoj obavještajnoj službi da na najpažljiviji način prate buduće korake koje bi mogle preduzeti Sjedinjene Države kako bi razvile, proizvodile ili razmjestile rakete srednjeg i kraćeg dometa.

Ako Rusija dođe do kredibilne informacije da SAD razvijaju ove sisteme i počnu da ih proizvode, Rusija neće imati drugu opciju osim da i sama preduzme napore na razvijanju sličnih sistema. Naravno, za to će trebati vremena.

Dok Rusija ne razvije takva oružja, ona će na pouzdan način reagovati kako bi smanjila rizik usljed povlačenja SAD iz Sporazuma eliminisanja raketa srednjeg i kratkog dometa, oslanjajući se na sredstva koja već ima: X-101 i Kinzhal protivvazdušne sisteme, sistem Kalibr koji se lansira s mora, kao i na buduće oružane sisteme, koji uključuju Tsirkon hipersonične sisteme.

Istovremeno, Rusija će se unilateralno pridržavati obaveza koje je preuzela, a djelovaće samo u slučaju da bude prinuđena da odgovori. To se odnosi na razvoj, proizvodnju i razmještanje sistema srednjeg i kraćeg dometa s kopna. Te sisteme nećemo postavljati ni u jednom regionu sve dok američki sistemi srednjeg i kraćeg dometa ne budu razmješteni u tim regionima.

Uprkos nedavnim događajima, Rusija se nada da će prevladati razum i da će naše američke kolege i njihovi saveznici imati osjećaj odgovornosti prema vlastitom narodu i cijeloj međunarodnoj zajednici.

Mi vjerujemo da će aktivnosti SAD, koje su dovele do prestanka važenja Sporazuma eliminisanja raketa srednjeg i kratkog dometa, neizbježno uzdrmati temelje globalne bezbjednosne arhitekture, koja uključuje i Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja i Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja.

Ovaj scenario bi mogao podstaći novu nekontrolisanu trku u naoružanju. Kako bi se izbjegao haos bez ikakvih pravila, restrikcija i zakona, trebalo bi još jednom da razmotrimo sve opasne posljedice i započnemo ozbiljan i sadržajan dijalog oslobođen bilo kakvih dvosmislenosti.

Rusija smatra da je neophodno bez odlaganja oživjeti sadržajne razgovore kako bi se osigurala globalna stabilnost i bezbjednost. Mi smo spremni da damo naš doprinos u tome.

(Autor je predsjednik Ruske Federacije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije