Svijet

Putin: Evo zašto sam podržao Jeljcina

Putin: Evo zašto sam podržao Jeljcina
Foto: N.N. | Putin: Evo zašto sam podržao Jeljcina

Otvorena priča Vladimira Putina o avgustovskom puču 1991. godine nalazi se u filmu „Sobčakov slučaj“. Predsjednik Rusije pričao je o tom periodu televizijskoj voditeljki i bivšoj kandidatkinji za predsjednika Kseniji Sobčak.

Putin je u filmu priznao da je morao da bira između podrške predsjedniku Borisu Jeljcinu i Državnog komiteta za vanredne situacije.

Tokom avgustovskog puča Državnog komiteta za vanredne situacije u SSSR-u 1991. godine, budući predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je u to vrijeme radio kod prvog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, bio je u nezavidnoj poziciji, pošto je bio oficir KGB-a, a predsedavajući KGB SSSR-a Vladimir Krjučkov se pridružio puču.

Putin je ispričao da se tokom puča našao u teškoj situaciji — Sobčak je otvoreno podržavao Borisa Jeljcina, ali je dio bezbjednosnih snaga bio na strani Komiteta za vanredne situacije, koji je nastojao da spriječi propast Sovjetskog Saveza. Putin je, kako je rekao, donio „najispravniju odluku“.

„Prvo, moram da se osjećam samouvereno“, rekao je Putin. „I zato je u ovoj situaciji najispravnija stvar za mene bila da napišem izvještaj i podnesem ostavku.

 

Prema riječima ruskog predsjednika, on je bio siguran da neće uspjeti tako lako da dobije ostavku od Kručkova, ali je Sobčakov uticaj dozvolio da se ovo pitanje riješi. Događaji koji su uslijedili u narednih nekoliko dana pokazali su da je Putin postupio ispravno ostavši na strani aktuelne vlasti — Državni komitet za vanredne situacije ne samo što nije uspio da ostvari svoje ciljeve, nego je dobio i negativnu istorijsku ocjenu Rusa zbog pokušaja obnove sovjetskog sistema i pobune protiv aktuelne vlasti.

 

Film „Sobčakov slučaj“ govori o prvom gradonačelniku Sankt Peterburga Anatoliju Sobčaku. Film će biti premijerno prikazan u Rusiji 12. juna 2018, a svjetsku premijeru imao je na zatvorenoj projekciji Kanskog filmskog festivala 15. maja.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije