Svijet

Putin: Moguće da je Zapad ranije pripremio stav o izborima u Bjelorusiji

Putin: Moguće da je Zapad ranije pripremio stav o izborima u Bjelorusiji
Foto: Tanjug/AP | Putin: Moguće da je Zapad ranije pripremio reakciju na izbore u Bjelorusiji

MOSKVA - Odbijanje predstavnika Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) da u Bjelorusiji posmatraju predsjedničke izbore daje osnovu za sumnju da je stav Zapada prema ovom procesu bio unaprijed pripremljen, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Bjeloruske vlasti pozvale su predstavnike OEBS-a da učestvuju u posmatranju izbora i oni nisu došli. To odmah tjera na razmišljanje da je stav o rezultatima izbora već bio spreman", istakao je Putin.

Prema mišljenju ruskog lidera, pojedinci mogu da sumnjaju u rezultate izbora u Bjelorusiji, mada "nema ničeg idealnog u svijetu, niti u politici, ekonomiji i u socijalnoj sferi".

Putin je istakao da čak i u prirodi ništa nije idealno iako je to skoro savršen prostor stvoren od Boga.

Ruski predsjednik je podsjetio da je Rusija priznala ishod izbora u Bjelorusiji i legitimitet te da je čestitao Aleksandru Lukašenku na pobjedi, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Predsjednički izbori u Bjelorusiji održani su 9. avgusta, a prema konačnim rezultatima Centralne izborne komisije predsjednik Lukašenko dobio je 80,1 odsto glasova.

Njegov protivkandidat Svetlana Tihanovska dobila je 10,1 odsto glasova i odbija da prizna rezultate.

Neposredno nakon izbora ona je otišla u susjednu Litvaniju, gdje je formirala Koordinacioni savjet s ciljem održavanja novih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije