Svijet

Putin: Moramo prodati još oružja, pazićemo na bezbjednost

Putin: Moramo prodati još oružja, pazićemo na bezbjednost
Foto: Tanjug/AP arhiva | Putin: Moramo prodati još oružja, pazićemo na bezbjednost

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi Rusija željela da prodaje svoje oružje većem broju klijenata, ali da će pri tom imati na umu pitanja bezbjednosti.

Putin je, na sastnaku Komisije za vojno-tehničku saradnju, rekao da je nužno osnažiti veze s ruskim strateškim partnerima i uspostaviti kontakt sa novim kupcima, prenosi Tass.

"Svakako, zainteresovani smo za komercijalne prihode od marketinga vojnih proizvoda, ali mi interese globalne i regionalne stabilnosti uvijek stavljamo iznad svega", zaključio je ruski predsjednik.

On je još govorio i o tome da su vruće tačke i zone konflikata za pojedince postale izuzetno unosan biznis. Kako je rekao, stiče se utisak da je formiran razgranat sistem isporuke naoružanja u zemlje i regione koji su vojnopolitički nestabilni.

"Izvoz naoružanja predstavlja ogromnu odgovornost za bilo koju zemlju, jako je važno da to razumiju svi učesnici globalnog tržišta oružjem", upozorio je Putin i dodao da pojedini proizvođači zaobilaze međunarodne norme i principe, što rezultira time da oružje završava u rukama terorista.

"Umjesto da se borimo sa realnim terorističkim grupama, stvara se slika imitacije borbe, dok se nekontrolisana isporuka oružja i dalje sprovodi", naglasio je ruski predsjednik.

On je istakao i da izvoz ruske vojne produkcije koči nelojalna konkurencija, te da se vještački komplikuju finansijske operacije i opstruiše logistika.

Putin je dodao i da će izvoz ruskog naoružanja 2017. godine iznositi oko 15,3 milijarde dolara, ali da je ukupno naručeno naoružanja u vrijednosti od 45 milijardi, prenio je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije