Svijet

Putin: Neke zemlje iskrivljuju razloge za Drugi svjetski rat

Putin: Neke zemlje iskrivljuju razloge za Drugi svjetski rat
Foto: Tanjug/AP arhiva | Putin: Neke zemlje iskrivljuju razloge za Drugi svetski rat

MOSKVA - U nekim zemaljama nastavlja se sa nametanjem besramno netačnih razloga za Drugi svjetski rat, rekao je večeras ruski predsjednik Vladimir Putin, u pozdravnom obraćanju na otvaranju izložbe "1939. Početak Drugog svjetskog rata".

Izložba koja je otvorena u Ruskom saveznom arhivu pokriva period između trenutka kada je Čehoslovačka prestala da postoji kao suverena država u martu 1939. i napada Njemačke na Poljsku 1. septembra 1939.

"Drugi svjetski rat je bila užasna nesreća za čitavo čovječanstvo, koja je nanijela duboke rane milionima ljudi i ostavila traga na sudbine generacija", podvukao je Putin.

On je naglasio da, nažalost, u nekim zemljama postoje napori da se uzroci za Drugi svjetski rat preprave zbog ličnih, političkih i ekonomskih interesa, istorijske činjenice se iskrivljuju, dok se bezobrazno nepošteni pogledi i zaključci nameću na osnovu nagađanja i spekulacija, prenosi TASS.

Prema riječima Putina, u tom smislu će originalni dokazi iz tog vremena, predstavljeni na ovoj izložbi, biti od izuzetne važnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije