Svijet

Pratite nas na Google news

Putin: Nema rizika od radijacije poslije eksplozije u Rusiji

Putin: Nema rizika od radijacije poslije eksplozije u Rusiji
Foto: Tanjug/AP | Putin: Nema rizika od radijacije poslije eksplozije u Rusiji
Tanjug

PARIZ - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da ne postoji rizik od povećanog nivoa radijacije nakon eksplozije na poligonu za vojne probe na sjeveru Rusije, 8. avgusta, kada je poginulo pet osoba.

Obraćajući se medijima zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uoči bilateralnog sastanka, Putin je rekao da će svi povrijeđeni i stradali u eksploziji dobiti državna odlikovanja, prenosi Rojters.

On je dodao da su preduzete sve neophodne bezbjednosne mjere naglasivši da ne postoji rizik od radijacije.

Putin je ranije danas doputovao u Francusku, gdje će sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarati o najvećim svjetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, i pokušati da poboljšaju odnose Moskve i EU.

Norveška agencija za nuklearnu bezbjednost nedavno je saopštila da analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na sjeveru Norveške poslije eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji.

Agencija je saopštila da je radioaktivni jod otkriven u njenoj stanici za filtraciju vazduha u Svanhovdu kod ruske granice.

Uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 12. avgusta, dok se incident dogodio u regionu Arhangelsk na sjeveru Rusije 8. avgusta.

Rusija je u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije