Svijet

Putin: Poštujte međunarodno pravo, sjetite se Jugoslavije

Putin: Poštujte međunarodno pravo, sjetite se Jugoslavije
Foto: Tanjug/AP | Putin: Poštujte međunarodno pravo, setite se Jugoslavije

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin još jednom je pozvao da se poštuje međunarodno pravo kako bi se izbjegle situacije slične bombardovanju Jugoslavije.

Odgovarajući predsjedniku Finske Sauliju Ninisteu, koji je rekao da je Rusija sama kriva za sankcije, Putin je podsjetio da bi bilo kakve sankcije bile legalne prvo treba da ih odobri Savjet bezbjednosti UN, a u ovom slučaju toga nema, pa su mjere uvedene protiv Rusije nelegalne.

"Niko ne uvodi sankcije protiv onih koji dovode zemlje u situaciju da moraju da preduzimaju mjere kako bi zaštitile svoje interese. Vratimo se poštovanju elementarnih normi međunarodnog prava i Povelje UN i možda onda nećemo morati da mislimo o posljedicama bombardovanja Jugoslavije i stvarima u vezi sa sličnim, grubim kršenjima međunarodnog prava", istakao je ruski predsjednik.

On je pozvao da se svijet vrati normalnom političkom životu i postane svjestan da je međusobno zavisan.

"Treba da radimo zajedno ako mislimo da postignemo zajednički rezultat", dodao je Putin.

Šef Kremlja je podsjetio i da je Evropska unija pretrpjela veću štetu zbog antiruskih mjera od same Rusije, navodeći podatak Evropske komisije za 2015. i 2016. godinu prema kojem su gubici izazvani sankcijama iznosili oko 50 milijardi, dok se gubici Rusije procjenjuju na između 25 i 26 milijardi evra.

Prema ocjenama njemačkih zvaničnika, Njemačka je zbog neostvarene zarade pretrpjela štetu u iznosu od 56 milijardi evra, dok šteta za Rusiju iznosi tri puta manje, konstatovao je Putin.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije