Svijet

Putin: Pretekli smo konkurente u stvaranju hiperoružja

Putin: Pretekli smo konkurente u stvaranju hiperoružja
Foto: Tanjug/AP | Putin: Pretekli smo konkurente u stvaranju hiperoružja

SANKT PETERBURG - Učinili smo značajan korak naprijed, treba otvoreno reći. Pretekli smo naše konkurente u smislu stvaranja sistema hiperoružja, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik, na sastanku sa direktorima međunarodnih novinskih agencija na početku Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

"Poslije stvaranja nuklearnog oružja, čovječanstvo se nalazi u relativnom globalnom miru", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, istorija čovječanstva puna je priča o sukobima, ali je nakon svih sukoba uvijek dolazio mir.

"Bilo bi bolje da ne dolazi do sukoba. Nakon pronalaska i stvaranja nuklearnog oružja, čovječanstvo se nalazi u stanju relativnog mira. Relativnog, naravno, sa izuzetkom regionalnih sukoba. Stanje relativnog globalnog mira traje skoro 75 godina", rekao je Putin.

On je naveo da Rusija možda neće produživati Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, ona ima oružje koje će garantirati njenu bezbjednost.

"Trenutno je na dnevnom redu produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja. Ne mora se produžavati. Naši sistemi su takvi da će garantovati bezbjednost Rusije duž prilično duge istorijske perspective. Ukoliko niko ne želi da produžava Sporazum, dobro, onda nećemo. Povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane bio je prvi korak koji je iz temeljna podrivao globalnu bezbjednost", ukazao je on.

"Naši američki partneri su se povukli iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane. Pa šta? Poštovane dame i gospodo, želim vas pitam, ko od vas se aktivno protivio, izlazio napolje sa plakatima? Ne, tišina. Kao da tako treba. A to je bio prvi korak ka fundamentalnom podrivanju cjelokupnog okvira međunarodnih odnosa u oblasti globalne bezbjednosti", naglasio je Putin.

Ignorisanje savremenih prijetnji i opasnosti u svijetu može dovesti do globalne katastrofe, dodao je on.

Tanjug/AP
Tanjug/AP

"Moramo imati na umu, shvatiti u kakvom svijetu živimo, kakve nas prijetnje i opasnosti očekuju. Ako ne budemo pod kontrolom držali ovog vatrenog zmaja, ako ga pustimo iz boce - to može dovesti do globalne katastrofe", naglasio je Putin.

Razgovor sa Trampom optimističan

Komentarišući posljednji razgovor sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom Putin je rekao da je on bio optimističan, uključujući i po pitanju ograničavanja ofanzivnog oružja.

"Posljednji razgovor koji sam vodio sa predsjednikom Trampom ipak donosi određeni optimizam. On je rekao da je takođe zabrinut zbog toga i shvata kakve troškove imaju Sjedinjene Američke Države i sve druge zemlje sveta za naoružavanje. Ja se sa njim u potpunosti slažem", rekao je Putin.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije