Svijet

Putin: Raketa koja je oborila malezijski avion nije pripadala Rusiji

Putin: Raketa koja je oborila malezijski avion nije pripadala Rusiji
Foto: Tanjug/TAS S | Putin: Raketa koja je oborila malezijski avion nije pripadala Rusiji

MOSKVA - Raketa koja je oborila malezijski avion MH17 iznad Ukrajine 2014. godine nije pripadala Rusiji, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Ponavljam, tamo ima nekoliko verzija, uključujući onu prema kojoj je to raketa ukrajinske armije, kao i avion, i tako dalje. Ponavljam, međutim, nema ničega što bi nam ulilo povjerenje u kvalitet konačnih zaključaka i to se neće ni dogoditi bez našeg punopravnog učešća u istrazi", rekao je Putin na plenarnom zasjedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu odgovarajući na pitanje da li je raketa koja je oborila malezijski "boing" pripadala Rusiji.

U četvrtak je Međunarodna istražna grupa predstavila rezultate istrage o padu MH17 na istoku Ukrajine. Međunarodni istražitelji tvrde da je malezijski "boing" oboren iz raketnog sistema "buk" koji je pripadao 53. raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije iz Kurska. Moskva kategorički negira ove optužbe.

Ranije je šef britanske diplomatije Boris Džonson izjavio da Rusija mora da preuzme odgovornost za incident s avionom na letu MH17 iznad Ukrajine i da pomogne u istrazi.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da su optužbe Međunarodne istražne grupe o umešanosti Rusije u pad malezijskog "boinga" neosnovane i da izazivaju žaljenje, kao i da je istraga pristrasna i jednostrana.

Putin je naveo da je Rusija prvobitno nudila saradnju u istrazi, ali da joj nisu dozvolili da u njoj učestvuje. U istrazi pritom učestvuje Ukrajina, bez obzira na to što je Kijev narušio međunarodna pravila i nije zatvorio vazdušni prostor iznad teritorije na kojoj su se vodile borbe.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije