Svijet

Putin: Treba ispraviti greške vojne mobilizacije

Putin: Treba ispraviti greške vojne mobilizacije
Foto: Flickr | Putin: Treba ispraviti greške vojne mobilizacije

MOSKVA - Predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da se "sve greške" učinjene u pozivu za jačanje ruske vojne operacije u Ukrajini trebaju ispraviti, što je njegovo prvo javno priznanje "djelimične mobilizacije" koju je najavio prošle sedmice nije prošlo glatko.

Bilo je široko rasprostranjenih javnih izraza nezadovoljstva od strane dužnosnika i građana zbog načina na koji je postupano s mobilizacijom, uključujući pritužbe da službenici za regrutaciju šalju pozive očigledno nepodobnim muškarcima.

Hiljade muškaraca pobjeglo je iz Rusije kako bi izbjegli regrutaciju koje je naplaćivano kao regrutovanje onih s vojnim iskustvom i potrebnim specijalnostima, ali se često činilo nesvjesnim službenog dosjea, zdravlja, studentskog statusa ili čak godina.

Oko 2000 ljudi takođe je uhapšeno na nedozvoljenim antiratnim protestima u više od 30 mjesta i gradova, a neki od njih odmah su dobili pozive - nešto što je Kremlj rekao da je savršeno legalno.

"U toku ove mobilizacije otvaraju se mnoga pitanja, a sve greške moraju se ispraviti i spriječiti da se u budućnosti više ne dešavaju. Mislim, primjera radi, na očeve više djece, ili na hronične bolesnike, oni koji su već prošli starost za regrutaciju", rekao je Putin.

(Reuters)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije