Svijet

Putin na čelu "Besmrtnog puka" u Moskvi

Putin na čelu "Besmrtnog puka" u Moskvi
Foto: Tanjug/AP | Putin na čelu "Besmrtnog puka" u Moskvi

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je danas u Moskvi u maršu Besmrtnog puka, u spomen na one koji su se borili i dali život tokom Velikog otadžbinskog rata protiv nacističke Njemačke od 1941. do 1945. godine.

Putin je na maršu Besmrtnog puka na Crvenom trgu nosio sliku svog oca.

Ruski predsjednik je u više navrata ukazao na važnost ove manifestacije i na potrebu da se sačuva sjećanje na Veliki otadžbinski rat, podsjeća Tass.

Za Putina, kao i za većinu Rusa, Veliki otadžbinski rat je i dio njegove porodične istorije.

Njegov otac, Vladimir Spiridonović Putin, otišao je odmah po izbijanju rata na front, gdje se borio i bio teško ranjen u blizini opkoljenog Lenjingrada.

Šef ruske države takođe se često sjeća svoje majke Marije Ivanovne, koja je preživjela opsadu Lenjingrada i svog starijeg brata koji je umro od difterije 1942. godine. 

Vladimir Putin je rođen sedam godina poslije pobjede nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

Marš "Besmrtnog puka" prvi put je održan u Tjumenj u zapadnom Sibiru 2007. godine, a manifestacija se prvobitno zvala "Parada pobjednika".

Dobila je svoje današnje ime 2012. godine u Tomsku, a sljedeće godine je održana u 120 gradova.

Do danas se manifestacija proširila i izvan Rusije.

Ove godine joj se pridružilo više od 500 gradova u više od 100 zemalja. Ove godine na maršu Besmrtnog puka u Moskvi učestvovalo je oko milion ljudi.

"Počast pobjednicima, a ne prijetnja"

Manifestacije, procesije ili parade, kao što je marš "Besmrtnog puka" organizujemo da bismo odali počast pobjednicima, ali ne i da bismo uplašili bilo koga, izjavio je Putin nakon što je učestvovao na maršu na Crvenom trgu u Moskvi. 

"Ovakve povorke i marševi se ne održavaju da bi se zveckalo sabljama i da bismo plašili druge. To se čini u čast pobjednika. Nudimo im ove znake ljubavi, tako da se ništa slično ne ponovi ni u našoj istoriji ni u istoriji čovječanstva", istakao je ruski predsjednik u intervjuu za "Prvi kanal".

"Mislim da je to dobra tradicija koja pokazuje prirodu i rusa i svih etničkih grupa koje žive u Rusiji", rekao Putin, prenosi Tass.

On je dodao da ga ne iznenađuje to koliko se zemalja pridružilo održavanju marša "Besmrtnog puka".

"Nisam bio iznenađen. Uprkos trenutnim komplikovanim odnosima među državama, na primjer sa Velikom Britanijom, veterani su i dalje u kontaktu. Oni shvataju šta znači zajednička pobjeda nad fašizmom. Oni cijene vrijednost prijateljstva i interakcije. To je dobar primjer za nas", istakao je Putin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije