Svijet

Putin putuje u Sjevernu Koreju potpisati važne dokumente

Putin putuje u Sjevernu Koreju potpisati važne dokumente
Foto: Tanjug / AP | Putin putuje u Sjevernu Koreju potpisati važne dokumente

​MOSKVA - Rusija i Sjeverna Koreja potpisaće važne dokumente tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji u utorak i srijedu, objavio je u ponedjeljak Kremlj, spomenuvši čak moguće potpisivanje sporazuma o "strateškom partnerstvu".

Putin će doputovati u Pjongjang u utorak kasno naveče, a službeni program posjete održaće se u srijedu, rekao je novinarima diplomatski savjetnik ruskog presjednika, Jurij Ušakov. Biće potpisani "važni dokumenti, jako značajni", rekao je, spomenuvši čak "moguće sklapanje sporazuma o globalnom strateškom partnerstvu".

"Taj sporazum, bude li potpisan, biće naravno uslovljen dubokom evolucijom geopolitičke situacije u svijetu i regiji i kvalitativnim promjenama koje su se nedavno dogodile u našim bilateralnim odnosima", rekao je Ušakov.

Tako su prenijele ruske novinske agencije.

"Strane još na tome rade i konačna odluka o potpisivanju biće donesena u idućim satima", dodao je.

Po istom izvoru, Putin i sjevernokorejski čelnik Kim Džong Un daće takođe izjave za novinare.

U Putinovoj pratnji biće ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar odbrane Andrej Belousov. U izaslanstvu će biti i dvojica zamjenika premijera te direktor ruske svemirske agencije Roscosmos.

Dvije zemlje, podvrgnute širokim međunarodnim sankcijama, značajno su poboljšale bilateralne odnose od početka ruske specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine u februaru 2022. godine.

Posjeta će se dogoditi devet mjeseci nakon što je Putin ugostio sjevernokorejskog čelnika na ruskom Dalekom istoku. Tada nisu potpisali nikakve službene sporazume, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije